Przepis na karkówkę z grilla. Wskazówki od Blix
29.04.2024
Zupa kalafiorowo-serowa
30 min
średni
02.11.2023
Zupa kalafiorowo-serowa to delikatna zupa krem, przyrządzona na bazie mleka i wywaru warzywnego, z dodatkiem kalafiora i cheddaru. Gęsta i sycąca zupa dobrze smakuje w towarzystwie świeżego pieczywa z chrupiącą skórką.
Składniki
- 15 g masła
- 1 cebula, posiekana
- ¼ łyżeczki gorczycy w proszku
- 900 g kalafiora, podzielonego na małe różyczki
- 600 ml chudego mleka
- 150 ml wywaru warzywnego
- 1 liść laurowy
- 2 łyżeczki oleju słonecznikowego
- 100 g dojrzałego sera cheddar, startego, plus garstka do podania
- sól i pieprz
Jak zrobić zupa kalafiorowo-serowa
- Roztopić masło w dużym rondlu. Wrzucić cebulę i smażyć na średnim ogniu 3 minuty, często mieszając, aż zmięknie. Posypać gorczycą w proszku i wymieszać.
- Zachować około 90 g różyczek kalafiora. Resztę dodać do rondla razem z mlekiem, wywarem i liściem laurowym. Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień. Przykryć i gotować 10 minut, aż kalafior zmięknie.
- Rozgrzać olej na patelni teflonowej. Podzielić resztę kalafiora na maleńkie różyczki i smażyć 4–5 minut, często mieszając, aż lekko się przyrumienią. Odłożyć.
- Wyjąć liść laurowy z zupy. Utrzeć ją mikserem ręcznym lub elektrycznym. Doprawić solą i pieprzem, zagotować.
- Zdjąć zupę z ognia, dodać tarty ser i mieszać, aż całkowicie się roztopi. Nalać do miseczek i posypać obsmażonymi różyczkami kalafiora oraz szczyptą startego sera.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze