Przepis na karkówkę z grilla. Wskazówki od Blix
29.04.2024
Błyskawiczna zupa warzywna z kurczaka
30 min
średni
02.11.2023
Błyskawiczna zupa warzywna z kurczaka to bardzo lekka zupa warzywna z dodatkiem piersi z kurczaka. Do przyrządzenia jej potrzebna będzie między innymi marchew, por i kalafior. Polecamy na pierwsze danie wszystkim zabieganym.
Składniki
- 900 ml wrzątku
- 2 kostki bulionu drobiowego
- 125 g różyczek kalafiora
- 200 g piersi z kurczaka, pokrojonych w krótkie paski
- natka pietruszki, grubo pokrojona
- 4 małe marchewki, pokrojone na plastry
- sól i pieprz
- 1 duży pora, z odciętymi liśćmi, pokrojony na plasterki
- inne przyprawy do smaku
Jak zrobić błyskawiczna zupa warzywna z kurczaka
- Wlać wodę do dużego rondla. Wrzucić kostki bulionu i mieszać, gotując na dużym ogniu, aż bulion zacznie wrzeć. Dodać warzywa. Doprowadzić ponownie do wrzenia.
- Wrzucić kawałki kurczaka i zmniejszyć ogień do minimum. Przykryć i gotować przez ok 15-17 minut.
- Sprawdzić czy warzywa są miękkie, a kurczak przestał być różowy. Doprawić do smaku.
- Podawać posypane natką pietruszki.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze