Frytki z frytkownicy beztłuszczowej — przepis. Ile mają kalorii?
09.05.2024
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów
70 min
średni
02.11.2023
Składniki
- 2 łyżki masła
- 1 cebula, grubo posiekana
- czosnek (opcjonalnie)
- 1 łyżka mąki pszennej
- 600 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
- 450 g pomidorów
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- świeża lub suszona bazylia (opcjonalnie)
- sól i pieprz do smaku
Jak zrobić zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów
- W garnku stopić masło, dodać cebulę i smażyć, aż zmięknie. Pod koniec dodać też posiekany czosnek.
- Dodać porządną łyżkę mąki i, mieszając, podsmażać chwilę na małym ogniu.
- Dodawać stopniowo bulion, cały czas mieszając . Gdy cały bulion zostanie dodany, dodać pomidory i koncentrat.
- Przykryć garnek i gotować na małym ogniu przez pół godziny do godziny, aż pomidory się całkiem rozpadną. W międzyczasie mieszać zupę kilka razy.
- Przetrzeć zupę przez sito do drugiego garnka, najlepiej za pomocą tyłu drewnianej łyżki. Wyciskać z resztek pomidorów wszystkie soki. Skórki i inne twarde części wyrzucić.
- Przetartą zupę-krem postawić znów na niewielkim ogniu, aby się podgrzała. Dodać bazylię, sól i pieprz do smaku.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze