Jak zrobić masło orzechowe? Podpowiadamy

22.01.2024

Wyjątkowy smak, idealnie gładka konsystencja i prosty skąd – właśnie tym charakteryzuje się domowe masło orzechowe. Jest zdecydowanie lepsze niż jego sklepowa alternatywa! Dziś odpowiadamy, jak samodzielnie zrobić wyśmienite masło orzechowe.

Jak zrobić masło orzechowe? Podpowiadamy
Spis treści:

    Dlaczego warto zrobić domowe masło orzechowe?

    Na czym polega fenomen domowego masła orzechowego? W ostatnich latach świat wręcz oszalał na punkcie zdrowego żywienia. W sieci pojawiła się coraz większą ilość sprzedawców oferujących zdrową żywność, a na półkach znanych marketów mnożą się produkty z upraw ekologicznych. Tęsknimy do natury, tęsknimy do zdrowia i witalności.

    Choć produkty ekologiczne to świetne rozwiązanie, to jeszcze lepszą alternatywą okaże się własny wyrób niektórych produktów. Nie inaczej jest z masłem orzechowym – je również możemy wyprodukować samodzielnie. Co więcej, będzie ono jeszcze bardziej wyraziste w smaku, wartościowe i zdrowe – bo przygotowane na świeżo! Korzyści zdrowotne oraz satysfakcja z przyrządzenia orzechowego smarowidła będzie ogromna, a degustatorzy domowego masła nie będą ukrywać swojego zachwytu ani szczędzić pochwał!

    Przeglądaj promocje na masło orzechowe

    Z czym jeść masło orzechowe?

    Sposobów na wykorzystanie masła orzechowego w kuchni jest naprawdę wiele. Najpopularniejszym są oczywiście kanapki. Jeśli natomiast smak chleba posmarowanego masłem nie do końca Ci odpowiada, kanapkę możesz wzbogacić o plasterki banana lub dżem owocowy. Innym pomysłem na atrakcyjny posiłek są chrupiące grzanki na ciepło podane z masłem orzechowym i owocami.

    Lubisz naleśniki? Jeśli tak, to mamy dla ciebie wyjątkową propozycję – naleśniki z masłem orzechowym, mascarpone oraz bananem. Śniadanie w takiej postaci okaże się nie tylko smaczne i pożywne, ale również bardzo zdrowe i bogate w niezbędne składniki odżywcze. Jeśli mowa o śniadaniu, masło orzechowe sprawdzi się także jako atrakcyjny składnik zdrowej owsianki, wartościowego koktajlu czy smoothie.

    Kolejnym sposobem na spożycie domowego masła orzechowego jest wykorzystanie go do ciast i deserów. Istnieje wiele przepisów na ciasta, ciasteczka, muffiny, lody czy batony z dodatkiem tego pysznego smarowidła. Może być również użyte jak składnik kremu do przekładania ciasta lub dekoracji. Ten prosty i smaczny składnik sprawi, że domowe wypieki i łakocie będą smaczne i zdrowe.

    Masło orzechowe – nie tylko na słodko!

    Co ciekawe, domowe masło orzechowe możemy spożywać zarówno w słodkiej, jak i wytrawnej odsłonie. Masło może być składnikiem kremowych zup, pikantnych past kanapkowych, sałatek, marynat do mięs czy sosów. Połączenie kontrastujących ze sobą smaków nierzadko daje wyjątkowo oryginalne efekty. Osoby o kreatywnym podejściu do gotowania z pewnością wzbogacą smakiem masła orzechowego niejedną potrawę! W sieci znajdziemy mnóstwo inspiracji na dania wytrawne z dodatkiem masła orzechowego.

    kanapka z masłem orzechowym

    Z jakich orzechów można zrobić masło orzechowe?

    Większość ludzi masło orzechowe kojarzy z aksamitnym kremem sporządzonym z orzechów arachidowych. Ale czy to apetyczne smarowidło można wykonać jedynie na bazie orzeszków ziemnych? Oczywiście, że nie! Popularność masła tego rodzaju w dużej mierze wynika z przystępnej ceny orzeszków ziemnych, jednak równe smaczne okaże się masło z orzechów włoskich, orzechów laskowych, migdałów czy pistacji. Każde z orzechów mają także zupełnie inne właściwości.

    Przeglądaj promocje na orzechy ziemne

    Orzechy i ich właściwości

    Zdrowe odmiany orzechów, takie jak orzechy arachidowe, orzechy nerkowca, orzechy włoskie, migdały czy pistacje, są nieocenionym elementem wartościowej i zbilansowanej diety. Orzechy są bogatym źródłem cennych składników odżywczych, witamin i minerałów. Większość z nich zawiera przeciwutleniacze, które działają oczyszczająco na ludzki organizm, zapobiegają chorobom oraz opóźniają procesy starzenia. Orzechy są również cennym źródłem zdrowych tłuszczów, błonnika i białka.

    Kolejną wyjątkową zaletą orzechów jest ich dobroczynny wpływ na funkcjonowanie naszego mózgu. Takie składniki, jak tiamina, mangan, kwas foliowy czy witamina E, zapobiegają chorobom zwyrodnieniowym (np. Alzheimer) oraz poprawiają skupienie, pamięć i koncentrację. 

    Niektóre z orzechów wykazują szczególne działanie w określonych obszarach. Orzechy włoskie zostały ocenione jako wyjątkowo korzystne dla prawidłowej pracy układu krążenia i serca. Pistacje charakteryzują się bogactwem witaminy B6, która reguluje poziomu cukru we krwi oraz wspomaga prawidłową pracę wątroby. Orzechy nerkowca, dzięki wysokiej zawartości luteiny i zeaksantyny, mają niesamowitą zdolność poprawy widzenia.

    Przeglądaj promocje na orzechy włoskie

    Jeśli spożywanie orzechów w ich naturalnej postaci nie jest dla Ciebie zbyt atrakcyjne, na pomoc przychodzi aksamitne masło orzechowe. Skorzystaj z naszego przepisu, aby cieszyć się wyjątkowymi właściwościami zdrowotnymi orzechów!

    Masło orzechowe – przepis od Blix

    Jak zrobić masło orzechowe? Możemy wybrać w tym celu jeden typ orzechów lub zmiksować kilka rodzajów i zadbać o interesujące połączenie smakowe. Zanim jednak przejdziemy do przepisu, podamy kilka wskazówek w temacie przygotowania składników.

    Przeglądaj promocje na blendery

    Przygotowanie składników

    Do przygotowania masła orzechowego potrzebujesz prażonych, niesolonych i pozbawionych łupinek orzechów. Przyrządzenie masła warto zaplanować na czas, kiedy Twoje ulubione orzechy będą w promocyjnej cenie. Markety bardzo często mają w swojej ofercie orzechy w wyjątkowo niskich cenach. Warto przeglądać aktualne gazetki promocyjne dyskontów, aby być na bieżąco z wszystkimi promocjami. Jeśli już na takową trafisz, możesz zadbać o zapas orzechów niezbędnych do przyrządzenia masła w przyszłości.

    Przeglądaj promocje na pistacje

    Mamy chociażby świetną wiadomość dla fanów masła z orzechów włoskich. Biedronka ponownie przeprowadziła cięcie cen i zadbała o nową, niższą cenę orzechów włoskich łuskanych Bakallino! Aktualna gazetka marketu informuje także o niższej cenie orzechów ziemnych firmy TOP w opakowaniu 400 g. Chcesz przyrządzisz pyszne masło z orzechów włoskich lub fistaszków? Nie trać czasu i skorzystaj z aktualnych promocji Biedronki!

    Przeglądaj promocje marki Bakallino

    Masło orzechowe – krok po kroku

    Pora przejść do przygotowania masła z ulubionych orzechów. Cały proces to zaledwie kilka prostych kroków i trzy składniki: orzechy, sól i cierpliwość.

    Do przyrządzenia prawdziwego masła orzechowego potrzebujesz 200 g prażonych, łuskanych orzechów. Jeśli posiadasz świeże orzechy, należy je wcześniej obrać, wyłuskać oraz podprażyć. Orzechy należy prażyć ok 5 minut na średnio rozgrzanej i suchej patelni. Podczas prażenia orzechów należy je cały czas mieszać.

    Podprażone orzechy przesyp do misy blendera/malaksera i rozpocznij mielenie. W zależności od posiadanego sprzętu oraz oczekiwanej konsystencji może ono trwać od trzech do dziesięciu minut. Po każdej minucie mielenia masę należy przemieszać, po czym ponownie uruchomić urządzenie. Jeśli czujesz, że urządzenie jest mocno nagrzane – również zrób przerwę.

    Przeglądaj promocje na orzechy

    Początkujące osoby mogą odnieść wrażenie, że z posiekanych orzechów i nigdy nie powstanie gładkie i aksamitne masło. To jest ten moment, kiedy należy okazać cierpliwość. Z każdą minutą mielenia konsystencja będzie coraz bardziej przypominać gładką kremową masę. Im dłużej będziesz mielić orzechy, tym masło będzie rzadsze. Pod koniec mielenia masę możesz doprawić solą wedle uznania.

    Jeśli chcesz uzyskać masło z kawałkami orzechów, do gotowej gładkiej masy wystarczy wsypać dodatkową garść orzechów, uruchomić na chwilę maszynę i mielić do czasu uzyskania idealnej konsystencji crunchy.

    Podstawową wersję masła możesz wzbogacić wedle uznania o dodatkowe przyprawy (cynamon, wanilia, imbir, kardamon, miód). Gotowe masło orzechowe przełóż do czystego, suchego słoiczka i przechowuj w chłodnym i zacienionym miejscu. Jeśli po pewnym czasie zauważysz rozwarstwiający się tłuszcz, masę wystarczy dokładnie przemieszać.

    Podsumowanie

    Pamiętaj, jeśli najdzie cię nagła ochota na rozpływające się w ustach masło orzechowe –  możesz zrobić je samodzielnie! Masz wówczas pewność co do jego składu, możesz przyrządzić taką ilość masła, jaką potrzebujesz oraz dostosować ilość i grubość kawałków względem gładkiej masy. Zadbaj o smaczną i zdrową dietę i przygotuj masło orzechowe według naszego przepisu!