Urodzinowy grill — co podać, by goście byli zachwyceni?

23.04.2024

Skwierczące, aromatyczne mięso na rozgrzanym grillu może oznaczać tylko jedno — świetną imprezę! Skorzystaj z faktu, że sezon grillowy jest w pełni i zorganizuj świętowanie w plenerze! Co przygotować na grillu, aby goście na długo zapamiętali spotkanie? Podpowiadamy.

Urodzinowy grill — co podać, by goście byli zachwyceni?
Spis treści:

    Urodzinowe grill party — jak urządzić grillowe przyjęcie?

    Nie od dziś wiadomo, że biesiadowanie przy grillu to jedna z najlepszych form spędzania letnich dni. Nie dziwi więc fakt, że wiele osób postanawia zorganizować w tej formie liczne ważne uroczystości. Zabierając się za urządzanie urodzinowego grilla, należy mieć na uwadze kilka ważnych kwestii.

    Pierwsza sprawa to menu na grilla — dobrze jest przygotować je wcześniej, dzięki czemu uda się sprawdzić i skorzystać z dostępnych w tym czasie promocji. Warto w tym celu zaglądać na stronę blix.pl i zapoznać się z aktualnymi gazetkami. Może się okazać, że dzięki zakupom w odpowiednim dniu uda nam się sporo zaoszczędzić.

    Ponadto warto zapoznać się z praktycznymi wskazówkami, jak rozpalić grilla, aby wszystko przebiegło szybko i sprawnie. Przygotowany przez nas poradnik pomoże szybko i sprawnie rozpalić grilla. 

    Zanim jednak główne dania pojawią się na stole, warto zaplanować kilka lekkich przekąsek, które zaspokoją pierwszy głód gości, a Tobie pozwolą na spokojnie przygotować kluczowe potrawy.

    Ostatnia kwestia dotyczy pogody. Oczywiście bardzo byśmy chcieli, aby pogoda w pełni dopisała, jednak nie zawsze oczekiwania pokrywają się z rzeczywistością. Warto mieć więc przygotowany „plan B”, który uwzględnia przebieg imprezy w pochmurny dzień.

    Sprawdź aktualne promocje w sklepie Biedronka

    Przekąski z grilla — sprawdzone przepisy od Blixa

    Jakie przekąski można z powodzeniem przygotować na grillu? Są to między innymi grillowane warzywa, szaszłyki, a nawet ryby i owoce morza. Sprawdź, jak się za nie zabrać.

    Grillowane warzywa

    Ogromną popularnością na grillu cieszą się dodatki, takie jak ziemniaki z grilla czy grillowana mieszanka warzyw. Smaczną kompozycję stanowi połączenie cukinii, bakłażana, cebuli, pieczarek i papryki.

    Produkty wystarczy pokroić na grubsze kawałki, posmarować oliwą z czosnkiem, oprószyć solą i skropić sokiem z cytryny. Następnie warzywa należy grillować aż do uzyskania pożądanego efektu. Warzywa smakują wyśmienicie z różnego rodzaju serkami, mięsem czy zwykłą bagietką skropioną oliwą. To świetna przekąska nie tylko dla wegan!

    Zobacz aktualne promocje na warzywa

    Szaszłyki z mięsem i warzywami

    Aby szaszłyki smakowały wyśmienicie, mięso na kilka godzin wcześniej warto zamarynować. Jaka marynata okaże się strzałem w dziesiątkę? Postaw na oryginalną marynatę teriyaki o niepowtarzalnym smaku i aromacie.

    Aby ją przygotować, potrzebujesz:

    • 1 łyżkę oleju roślinnego
    • 5 łyżek sosu sojowego (sos sojowy jasny)
    • 2 łyżki soku z limonki
    • 2 łyżki miodu (lub cukru)
    • 2 ząbki czosnku
    • 2 łyżeczki startego imbiru

    Teraz wystarczy połączyć wszystkie składniki, a w powstałej marynacie umieścić mięso na min. 3 godziny (im dłużej, tym lepiej). Po tym czasie nadziewamy na patyczki mięso na zmianę z warzywami (papryka, cukinia, cebula, pieczarki) i można grillować!

    Sprawdź aktualne promocje na mięso

    Grillowane owoce morza

    Pora na świetną przekąskę dla fanów kuchni śródziemnomorskiej. Według niektórych najlepsze krewetki z grilla to te przyrządzone bez jakiejkolwiek dodatków. Wówczas po zdjęciu krewetek z grilla wystarczy oprószyć je solą, skropić sokiem z cytryny i podać z odrobiną masła

    Są jednak i tacy, którzy preferują krewetki marynowane w ulubionej zalewie. Poniżej jedna z propozycji. 

    Aby ją przygotować, będziesz potrzebować:

    • ⅓ szklanki oliwy 
    • 3 ząbki czosnku 
    • ½ szklanki passaty pomidorowej 
    • 3 łyżki soku z cytryny 
    • 2 łyżki posiekanej bazylii 
    • szczyptę pieprzu Cayenne  
    • sól do smaku 

    Jak przygotować śródziemnomorską przekąskę? Oczyszczone krewetki umieść w marynacie (najlepiej na kilka godzin), po czym grilluj po 2-3 minuty z każdej strony. I gotowe!

    Promocje na krewetki, sprawdź!

    Grillowe menu — sprawdzone przepisy na dania główne z rusztu

    Pora na mięsożerców! Co przygotować dla fanów grillowanego mięsa? Mamy kilka sprawdzonych propozycji.

    Grillowane kiełbaski i parówki

    Dużą popularnością w ostatnim czasie cieszy się przygotowana na grillu biała kiełbasa. Niektórzy posypują ją ulubionymi przyprawami, inni smarują marynatą. Lubisz oryginalne smaki z nutą słodyczy? Ponacinaj kiełbaski w kilku miejscach oraz marynuj przez kilka godzin w mieszance musztardy i miodu.

    Proponujemy również ciekawą formę przyrządzenia parówek na grillu. Każdą parówkę należy owinąć plastrem boczku oraz posypać obficie startym serem żółtym. Na koniec odrobina ulubionej przyprawy i tak przyrządzone parówki lądują na grillu. 

    Znudziła Ci się zwykła kiełbasa z grilla? Przygotuj ją w zupełnie inny, fantazyjny sposób! Kiełbasę, piórka cebuli, plasterki korniszonów i odrobinę masła zawiń szczelnie w folię aluminiową, po czym ułóż na grillu. Przygotowanie potrawy może zająć nieco więcej czasu, jednak dla tego efektu końcowego stanowczo warto!

    Promocje na kiełbaski, zobacz!

    Soczyste mięso z rusztu

    W przypadku mięsa obowiązuje ta sama zasada, o której wspominaliśmy przy okazji szaszłyków. Mięso zdecydowanie zyska na smaku i konsystencji po wcześniejszym kilkugodzinnym marynowaniu.

    Pomysłów na marynatę do karkówki czy innego mięsa jest w internecie cała masa, my natomiast proponujemy wypróbować poniższy:

    • 70 g oleju rzepakowego
    • 40 g cebuli
    • 4 ząbki czosnku
    • 2 łyżki musztardy
    • 4 łyżki ketchupu
    • po 1 łyżeczce: papryki słodkiej, wędzonej i ostrej, pieprz, sól, suszone oregano, bazylia i tymianek

    Zamarynowane wcześniej mięso należy grillować min. 15 min z każdej strony oraz polewać raz na jakiś czas pozostałą marynatą.

    Grillowane ryby

    Grillowana ryba — atrakcyjne i sycące danie, które nie tylko świetnie smakuje, ale również dostarcza cennych składników odżywczych. Sprawdzi się m.in. łosoś, pstrąg, dorada czy halibut.

    Rybę należy oczyścić, opłukać, osuszyć. Każdy bok ponacinać nożem w kilku miejscach, doprawić solą i pieprzem na zewnątrz i w środku, a w środek wsunąć 2 plasterki cytryny, przepołowiony ząbek czosnku i świeżą natkę pietruszki.

    Na koniec rybę należy nasmarować oliwą i grillować z każdej ze stron max. 4 min — dłuższe grillowanie wysuszy mięso.

    Zobacz promocje na ryby!

    Urodzinowy grill — co podać gościom oprócz mięsa?

    Oczywiście grill bez grillowanego mięsa dla wielu osób nie istnieje. Nie oznacza to jednak, że oprócz mięsa nie możemy podać również czegoś innego, co będzie stanowić ciekawe urozmaicenie menu.

    Czasem wystarczy skroić świeżego pomidora i ogórka, postawić na stół sos barbecue i grill gotowy. Jeśli jednak szykujemy się na większą imprezę, warto poświęcić na przygotowania więcej czasu i sił. Wspominaliśmy już o drobnych przekąskach, które warto podać przed głównym posiłkiem, ale to nie wszystko.

    Wspomniana wcześniej kompozycja grillowanych warzyw z pewnością przypadnie do gustu osobom unikającym w swojej diecie mięsa, jednak nie tylko im. Sporo mięsożerców także zachwyca się ich niepowtarzalnym smakiem.

    A co warto podać wraz z grillowanymi warzywami? Niezastąpiony okaże się ser halloumi z grilla. Ten smakowity zestaw zdobył już serca wielu amatorów przyjęć ogrodowych. Równie dobrze sprawdzi się znany camembert z grilla.

    Idealnym dodatkiem do grillowanego mięsa są także tzatzyki. Jest to słynny grecki dip przyrządzony z zielonego ogórka, jogurtu i czosnku. To jedno z tych dań, w których sprawdza się powiedzenie: im mniej, tym lepiej. Ogórka należy zetrzeć na tarce, delikatnie posolić, odcisnąć nadmiar soku oraz połączyć z resztą składników.

    Kolejna propozycja to niezastąpiona sałatka grecka z serem feta. Wśród składników znajdują się w niej pomidory, zielony ogórek, czerwona cebula, ciemne oliwki oraz grecki ser feta. Przed podaniem warzywa dopraw solą i pieprzem, dodaj świeże zioła i nie zapomnij skropić oliwą i sałatka grecka gotowa!

    Aktualne promocje w sklepie Lidl

    Podsumowanie

    Mimo iż grill zazwyczaj kojarzy się ze skwierczącym, soczystym mięsem, to warto w swoich planach uwzględnić także potrzeby gości stosujących dietę wegetariańską. Dzięki temu wszyscy będą w pełni zadowoleni z przebiegu spotkania.

    Sprawdź koniecznie, jaki grill gazowy wybrać i już dziś zaplanuj zakupy! Solidny sprzęt, głowa pełna pomysłów oraz nasze sprawdzone przepisy to niezawodny zestaw, z którym wspaniałe grill party jest na wyciągnięcie ręki!