Jak jeść i przygotować nasiona chia? 3 przepisy

21.03.2024

Chia to drobne nasionka o czarnym kolorze i łagodnym smaku, które dzięki swoim dobroczynnym właściwościom mogą stanowić cenny składnik wartościowej diety. Zastanawiasz się, jak jeść nasiona chia, aby było zdrowo i smacznie? Sprawdź kilka polecanych przepisów!

Jak jeść i przygotować nasiona chia? 3 przepisy
Spis treści:

    Nasiona chia – czym są i gdzie występują?

    Chia to drobne czarne nasionka skrywane w owocach kwiatu szałwii hiszpańskiej – rośliny występującej w Meksyku i Gwatemali. Szałwia hiszpańska to jednoroczna roślina charakteryzująca się szerokimi liśćmi oraz niewielkimi kwiatami w kolorze białym lub fioletowym. Zebrane nasionka, umieszczone w ciemnym miejscu i szczelnie zamkniętym pojemniku, mogą być przechowywane nawet przez cztery lata.

    Nasiona chia — właściwości

    Bogactwo składników odżywczych zawartych w nasionach chia sprawia, że są one niezwykle pożądanym składnikiem zdrowej diety. Neutralny smak ziarenek sprawia, że z powodzeniem możemy je wykorzystać do przyrządzania dań wytrawnych, koktajli oraz deserów.

    Nasiona chia to bogate źródło antyoksydantów, witamin (C, A, E, tiamina, ryboflawina, niacyna) i minerałów (wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk). Szałwia hiszpańska zawiera również niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe.

    Nasiona szałwii hiszpańskiej wywierają korzystny wpływ na kości, włosy, skórę i paznokcie. Ponadto regulują ciśnienie krwi i pracę jelit, poprawiają pamięć i koncentrację oraz wspierają nawodnienie organizmu.

    Uczucie sytości pojawiające się na skutek spożycia ziarenek chia sprawia, że są one nieocenionym składnikiem pełnowartościowej diety redukcyjnej, zaś wysoka ilość białka czyni z nich idealny komponent diety wegańskiej i wegeteriańskiej.

    Sprawdź aktualne promocje na nasiona chia

    Gdzie można kupić takie nasiona?

    Gdzie można kupić nasiona szałwii hiszpańskiej? Duża popularność cennych ziarenek sprawia, że dostaniesz je w większości znanych sklepów. Są one w asortymencie Lidla, Biedronki, Carrefoura, a nawet Rossmanna.

    Nasiona chia w najniższej cenie znajdziesz na półkach Lidla. Za 160 g produktu marki Alesto zapłacisz jedynie 5,99 zł. Dla porównania w Biedronce nasiona chia Bakador kosztują 5,67 zł za 125 g. Carrefour oferuje ziarenka marki Taheebo w cenie 10,99 zł za 200 g, natomiast w Rossmannie 200-gramowa paczuszka z serii Zdrowe Pola kosztuje 9,99 zł.

    To jednak nie koniec! Popularne sklepy nierzadko oferują jeszcze niższe ceny nasion i innych produktów w ramach organizowanych promocji. Aktualne rabaty i oferty specjalne możesz znaleźć na stronie z gazetkami promocyjnymi blix.pl.

    W jakiej postaci jeść nasiona chia?

    Zalecana dzienna porcja nasion chia to ok. 20 g, czyli 1,5 łyżki ziarenek. Przychodzi na myśl jednak pytanie: w jakiej postaci należy je spożywać? Czy nasiona chia można jeść na surowo? Oczywiście!

    Ziarenka nadają się do spożycia zarówno w postaci surowej, jak i po wcześniejszym ugotowaniu. Powiemy więcej – surowe ziarenka mają najwięcej wartości odżywczych, są więc najzdrowsze. Możemy wzbogacić nimi niejedną potrawę. Wystarczy dodać nasiona chia do sałatki, posypać nimi kanapki czy dosypać do koktajlu.

    Oprócz spożycia w surowej postaci, nasiona chia można przyrządzić na kilka innych sposobów, o których mowa poniżej.

    Jak przygotować nasiona chia?

    W sieci znajdziemy wiele przepisów na desery, przekąski i potrawy z dodatkiem ziarenek szałwii hiszpańskiej, a przygotowanie każdego z nich może się odbywać na różne sposoby. Nasiona można dodawać na surowo, moczyć w wodzie, mleku bądź napoju roślinnym, a nawet gotować. Wszystko zależy od osobistych upodobań oraz przepisu, z jakiego akurat korzystamy.

    Czy nasiona chia trzeba moczyć?

    Wiele przepisów zaleca kilkugodzinne moczenie ziarenek chia, jednak czy jest to konieczne? Oczywiście, że nie! Równie dobrze można je spożywać na sucho. Przyjmuje się jednak, że uprzednio namoczone ziarenka posiadają jeszcze więcej prozdrowotnych właściwości. Dodatkowo nasiona po namoczeniu pęcznieją, dzięki czemu zapewniają uczucie sytości na dłużej.

    Sprawdź promocje na mleko

    Z czym jeść nasiona chia?

    Jeśli myślisz o tym, aby wprowadzić do swojej diety te wyjątkowo zdrowe ziarenka, ale nie masz pomysłu na ich wykorzystanie, udzielamy kilku podpowiedzi.

    Nasiona szałwii hiszpańskiej to doskonały dodatek do porannej owsianki, omleta czy koktajlu warzywnego lub owocowego. Możesz również wzbogacić nimi większość sałatek oraz kanapek. Te czarne kuleczki o neutralnym smaku są również wykorzystywane do wielu potraw jako produkt wiążący w całość pozostałe składniki.

    Przepisy od Blix z nasionami chia

    Przygotowanie nasion chia nie zajmuje dużo czasu. Desery z wykorzystaniem szałwii hiszpańskiej to zazwyczaj proste i szybkie w przygotowaniu specjały, którymi zaskoczysz swoich gości. Nie tylko smakują, ale również wyglądają fenomenalnie. Poniżej przedstawiamy trzy sprawdzone przepisy.

    Proteinowe smoothie z chia – cenne źródło białka

    Do przygotowania tej wyśmienitej przekąski proteinowej wystarczy dobry blender, kilka prostych składników oraz 5 minut wolnego czasu. Gwarantujemy, że efekt jest naprawdę wyśmienity!

    Składniki:

    • 150 g dowolnych owoców jagodowych
    • 1 łyżka nasion chia
    • 300 ml dowolnego mleka roślinnego
    • 20 g odżywki białkowej

    Sposób przygotowania:

    Ulubione mleko roślinne, łyżkę nasion chia, proszek białkowy oraz owoce (świeże lub mrożone) umieść w blenderze kielichowym i zmiksuj na gładką masę. Osoby, które nie posiadają urządzenia kielichowego, mogą do tego przepisu wykorzystać blender ręczny.

    Po zmiksowaniu wszystkich składników gotowy koktajl możesz podać w wysokiej szklance lub przelać do praktycznego pojemnika termicznego.

    Pudding – deser z nasionami chia

    Tradycyjny pudding z chia to najbardziej znany i najczęściej przyrządzany deser z dodatkiem nasion szałwii hiszpańskiej. Czego potrzebujesz do jego przygotowania?

    Składniki:

    Sposób przygotowania:

    Gotowy pudding możesz umieścić w pucharkach a na wierzch wyłożyć pokrojone lub zmiksowane truskawki, maliny czy mango. Jeśli chcesz, możesz dodatkowo zagęścić mus owocowy odrobiną mąki ziemniaczanej. Mus można dosłodzić do smaku wedle uznania.

    Sprawdź aktualne promocje na maliny

    Chia z bananem – deser na bazie mleka kokosowego

    A co z osobami, których organizm nie toleruje nabiału? Aby uniknąć problemów trawiennych, wcale nie trzeba rezygnować ze zdrowych i smacznych nasion chia! Dla tych, którzy są na diecie bezmlecznej, polecamy przepyszny deser z chia na bazie mleka kokosowego.

    Składniki:

    • puszka mleka kokosowego
    • 6 łyżek nasion chia
    • 2 dojrzałe banany
    • ulubione owoce do dekoracji

    Sposób przygotowania:

    Podgrzej zawartość 1 puszki mleka kokosowego, dodaj 6 łyżek nasion szałwii hiszpańskiej, po czym mieszaj masę aż do momentu jej zgęstnienia. Dodaj do masy dwa dojrzałe banany, po czym całość zmiksuj na gładką masę przy pomocy blendera.

    Tak przygotowany pudding chia można przełożyć do pucharków i jeść samodzielnie lub z dodatkiem ulubionych owoców, takich jak borówki, maliny, truskawki czy kiwi.

    Zobacz aktualne promocje w sieci sklepów Biedronka

    Podsumowanie

    Ogromna popularność pożywnych i zdrowych nasion chia sprawiła, że ziarenka te doczekały się rozmaitych pomysłów na ich wykorzystanie w kuchni. Sprawdzają się jako dodatek do dań słodkich oraz wytrawnych. Duża dostępność nasion pozwala znaleźć je w każdym większym sklepie, takim jak Lidl czy Biedronka. Zadbaj o swoje zdrowie i urozmaicone posiłki z drogocennymi nasionami szałwii hiszpańskiej!