Masło pokroić na małe kawałeczki. W dużej misce wyrobić mąkę z masłem, solą, 1 jajkiem i 2 łyżkami wody, aby powstało ciasto.
Owinąć w folię spożywczą lub włożyć do plastikowego pojemniczka z pokrywką i wstawić do lodówki na 2 godziny.
Rozgrzać piekarnik do 200 C. Tortownicę wysmarować masłem. Na powierzchni posypanej niewielką ilością mąki rozwałkować ciasto i wyłożyć nim spód i brzegi tortownicy. Ponakłuwać ciasto widelcem w kilku miejscach.
Piec w rozgrzanym piekarniku przez 20 minut.
W międzyczasie umyć i osuszyć pomidory, usunąć zgrubiałe części i pokroić miąższ w grube plastry.
W dużej misce drewnianą łyżką wymieszać pozostałe jajka z serkiem śmietankowym, śmietaną i serem żółtym. Doprawić solą i pieprzem.
Bazylię opłukać pod zimną wodą, strząsnąć nadmiar wody, poodrywać listki i pokroić je w cienkie paseczki. Zostawić kilka listków w całości do udekorowania tarty, a resztę wymieszać z masą serową.
Na upieczonym spodzie ułożyć część plasterków pomidora i polać je połową masy serowej. Ułożyć kolejną warstwę z plasterków pomidora i polać pozostałą masą serową. Na wierzchu ułożyć ostatnią warstwę pomidora.
Piec w nagrzanym piekarniku przez około 45 minut. Wyjąć z piekarnika i posypać resztą bazylii. Podawać na ciepło.