Majonez domowy - jak zrobić majonez w domu?

Przepis na Majonez domowy - jak zrobić majonez w domu?
Poziom trudnościśredni
Ocena 5.0
30.07.2024

Dawniej nasze babcie przygotowywały domowy majonez ręcznie, a obecnie w praktycznie każdym sklepie można go kupić.  Obecnie domowy majonez można przygotować dosłownie w kilka chwil przy pomocy blendera ręcznego typu żyrafa. I taki właśnie przepis znajdziecie poniżej.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić majonez domowy - jak zrobić majonez w domu?

  1. W misce umieszczamy dwa żółtka jaj, 1 łyżeczkę ostrej musztardy oraz łyżkę soku z cytryny. Rada: zamiast soku z cytryny można dodać 1 łyżkę octu z białego wina lub octu ryżowego.
  2. Składniki mieszamy łyżką dodając cukier puder i szczyptę soli (na te proporcje maksymalnie 1/4 płaskiej łyżeczki).
  3. Na samym końcu dolewamy olej roślinny. Uwaga! Najpierw wlewamy niewielką ilość i zaczynamy ubijać składniki przy pomocy blendera ręcznego typu żyrafa. Gdy masa zacznie gęstnieć dolewamy cienkim strumieniem resztę oleju. Robimy to powoli, trzymając ostrza blendera u dołu naczynia i tylko lekko je unosząc (jeśli będziemy to robić zbyt gwałtownie majonez może się zważyć).
  4. W ciągu kilku minut nasz majonez będzie gotowy.
  5. Domowy majonez przechowujemy w lodówce.

Wskazówki

Co zrobić by domowy majonez się nie zważył?

Składniki muszą mieć tę samą temperaturę, najlepiej pokojową. Nie wolno dodawać za szybko oleju, robimy to stopniowo, powoli.

Pamiętajcie, że domowy majonez będzie się różnił wyglądem od tego kupnego. Będzie zdecydowanie mniej biały, mój czasem wychodzi nawet żółty (wszystko zależy od tego, jakie jajka użyje). Bez względu na ostateczną barwę, domowy majonez jest pyszny i szybki w przygotowaniu.

Czy do majonezu dodaje się całe jajko?

Do majonezu można dodać całe jajko. Tradycyjnie, majonez robi się z żółtek, ale dodanie całego jajka, włącznie z białkiem, jest popularnym sposobem na łatwiejsze i szybsze przygotowanie majonezu przy użyciu blendera ręcznego. Całe jajko pomaga uzyskać bardziej płynną konsystencję i lepiej się emulguje.

Ile oleju na jedno jajko do majonezu?

Na jedno jajko do majonezu zazwyczaj używa się około 1 szklanki (250 ml) oleju. Taka proporcja pozwala uzyskać odpowiednią konsystencję i smak majonezu.

Dlaczego domowy majonez wychodzi rzadki?

Domowy majonez może wychodzić rzadki z powodu niewłaściwych proporcji składników, zbyt szybkiego dodawania oleju, składników o różnych temperaturach, niewystarczającego mieszania lub nieodpowiedniej techniki miksowania. Ważne jest, aby składniki były w temperaturze pokojowej, olej dodawany powoli i równomiernie, a mieszanie dokładne i odpowiednio długie. Jeśli majonez nie jest wystarczająco gęsty, spróbuj dodać więcej oleju lub dłużej miksować. Możesz takze dodać odrobinę wody, octu lub musztardy.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.