
Ryż curry z czerwoną fasolą - przepis
Aromatyczny ryż curry, z sosem na bazie mleka kokosowego i dodatkiem czerwonej fasoli to propozycja obiadowa, która zasmakuje każdemu, kto lubi orientalną kuchnię. Odpowiednie przyprawy w tej potrawie to podstawa. Serdecznie polecamy wypróbować ten przepis.

Składniki
200g ryżu
2 puszki czerwonej fasoli
1 puszka pomidorów
2 średnie cebule
1-2 cm świeżego imbiru
200g mleka kokosowego
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka suszonej kolendry
1 łyżeczka kuminu
4 ostre papryczki
Jak zrobić Ryż curry z czerwoną fasolą
1
Na głębokiej patelni rozgrzej olej i przez kilka sekund smaż kurkumę i kumin cały czas mieszając.
2
Dodaj drobno posiekaną cebulę i smaż 3 minuty cały czas mieszając, kolejno dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i imbir starty na tarce o drobnych oczkach. Smaż razem 2 minuty cały czas mieszając.
3
Po tym czasie dodaj pomidory, suszoną kolendrę, drobno posiekane papryczki. Duś razem 3-5 minut.
4
Teraz dodaj ugotowaną fasolę, około 150-200 ml wody i gotuj około 10 minut. Na samym końcu dodaj mleko kokosowe. Podawaj z ryżem.
Tags:
RoślinnieJemy