wege curry z czerwonej fasoli

Ryż curry z czerwoną fasolą - przepis

Aromatyczny ryż curry, z sosem na bazie mleka kokosowego i dodatkiem czerwonej fasoli to propozycja obiadowa, która zasmakuje każdemu, kto lubi orientalną kuchnię. Odpowiednie przyprawy w tej potrawie to podstawa. Serdecznie polecamy wypróbować ten przepis.

wege curry z czerwonej fasoli

Składniki

200g ryżu

2 puszki czerwonej fasoli

1 puszka pomidorów

2 średnie cebule

1-2 cm świeżego imbiru

200g mleka kokosowego

4 ząbki czosnku

1 łyżeczka kurkumy

1 łyżeczka suszonej kolendry

1 łyżeczka kuminu

4 ostre papryczki

Jak zrobić Ryż curry z czerwoną fasolą

1

Na głębokiej patelni rozgrzej olej i przez kilka sekund smaż kurkumę i kumin cały czas mieszając.

2

Dodaj drobno posiekaną cebulę i smaż 3 minuty cały czas mieszając, kolejno dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i imbir starty na tarce o drobnych oczkach. Smaż razem 2 minuty cały czas mieszając.

3

Po tym czasie dodaj pomidory, suszoną kolendrę, drobno posiekane papryczki. Duś razem 3-5 minut.

4

Teraz dodaj ugotowaną fasolę, około 150-200 ml wody i gotuj około 10 minut. Na samym końcu dodaj mleko kokosowe. Podawaj z ryżem.

Tags:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij tryb gotowania
Polub nas na Facebooku
X