Sernik z rosą Lidlomix — przepis i wskazówki
15.04.2024
Ryż curry z czerwoną fasolą
30 min
średni
Aromatyczny ryż curry, z sosem na bazie mleka kokosowego i dodatkiem czerwonej fasoli to propozycja obiadowa, która zasmakuje każdemu, kto lubi orientalną kuchnię. Odpowiednie przyprawy w tej potrawie to podstawa. Serdecznie polecamy wypróbować ten przepis.
Składniki
- 200g ryżu
- 2 puszki czerwonej fasoli
- 1 puszka pomidorów
- 2 średnie cebule
- 1-2 cm świeżego imbiru
- 200g mleka kokosowego
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka suszonej kolendry
- 1 łyżeczka kuminu
- 4 ostre papryczki
Jak zrobić ryż curry z czerwoną fasolą
- Na głębokiej patelni rozgrzej olej i przez kilka sekund smaż kurkumę i kumin cały czas mieszając.
- Dodaj drobno posiekaną cebulę i smaż 3 minuty cały czas mieszając, kolejno dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i imbir starty na tarce o drobnych oczkach. Smaż razem 2 minuty cały czas mieszając.
- Po tym czasie dodaj pomidory, suszoną kolendrę, drobno posiekane papryczki. Duś razem 3-5 minut.
- Teraz dodaj ugotowaną fasolę, około 150-200 ml wody i gotuj około 10 minut. Na samym końcu dodaj mleko kokosowe. Podawaj z ryżem.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze