Tarta z gruszkami

Przepis na Tarta z gruszkami
Czas przygotowania65min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Tarta z gruszkami to jedna z najpopularniejszych słodkich odsłon tego francuskiego przysmaku. Świetna jako deser czy na spotkanie ze znajomymi przy kawie.

Składniki

  • 8 gruszek
  • 100 g cukru o drobnych kryształkach
  • 100 g masła
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 3 łupinki kardamonu
  • 1 duża laska cynamonu
  • 2 łyżki brandy
  • 500g gotowego ciasta francuskiego

Promocje na składniki

Jak zrobić tarta z gruszkami

  1. Z gruszek wytnij gniazdka z pestkami, a następnie starannie je obierz i przekrój na połówki.
  2. Wrzuć cukier, masło, anyż, kardamon i cynamon na patelnię, o szerokości około 20 cm i umieść na dużym ogniu aż masło zacznie się gotować. Wstrząśnij patelnią i zamieszaj.
  3. Kiedy cukier się skarmelizuje, połóż gruszki na patelni, następnie gotuj w sosie przez ok 10minut, od czasu do czasu podrzucając, aż do całkowitego skarmelizowania. Nie bój się, że się przypalą. Wlej brandy, odczekaj chwilę, po czym zdejmij gruszki z patelni.
  4. Rozgrzej piekarnik do 200C z termoobiegiem.Ciasto rozwałkuj na grubość monety. Używając talerza nieco większego niż górna część patelni, wytnij koło, a następnie naciskaj krawędzie ciasta, aby je spłaszczyć.
  5. Gdy gruszki lekko ostygną, ułóż je na blaszce do pieczenia, naciętą stroną do góry, i rozrzuć na nich cynamon i kardamon, przykryj ciastem francuskim tak, by dobrze dolegało do gruszek.
  6. Nakłuj ciasto parę razy widelce, aby zrobić w nim małe dziurki, a następnie włóż do piekarnika na 15min. Jeśli zauważysz, że z gruszek wydobyło się za dużo soku, możesz w trakcie pieczenia wyjąć blachę i wylać jego nadmiar.
  7. Po 15min zmniejsz temperaturę do 160 C i pozostaw na ok 10min, aż ciasto będzie złote.
LidiaKa Autor: LidiaKa

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.