Sernik z rosą Lidlomix — przepis i wskazówki

Przepis na Sernik z rosą Lidlomix — przepis i wskazówki
Porcje15
Czas przygotowania2,5 h
Poziom trudnościśredni
15.04.2024

Sernik to jedno z ulubionych ciast Polaków. Pasuje praktycznie do każdej okoliczności i przepadają za nim zarówno dzieci jak i dorośli. Aby pyszny sernik smakował najlepiej jak się da, ważny jest wybór odpowiedniej jakości produktów, a przede wszystkim sera do przygotowania masy serowej. Upieczony sernik z rosą nie tylko atrakcyjnie się prezentuje, ale również bardzo dobrze smakuje. Warto przygotować ten rodzaj sernika razem z urządzeniem Lidlomix, które sprawi, że pracy będzie znacznie mniej, a otrzymamy sernik będzie niezwykle lekki i naprawdę przepyszny.

Składniki

Składniki na sernik z rosą można podzielić na 2 kategorie:

Składniki do przygotowania masy serowej:

Składniki na ciasto kruche:

  • 125 g masła, pokrojonego na kawałki
  • 30 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 250 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Najpierw można zająć się przygotowaniem kruchego ciasta, które musi przeleżeć przez pewien czas w lodówce, aby móc się schłodzić. W tym czasie można z powodzeniem zająć się masą serową.

Promocje na składniki

Jak zrobić sernik z rosą lidlomix — przepis i wskazówki

  1. Najpierw przedstawiamy sposób wykonania kruchego ciasta. Całą przygotowaną wcześniej mąkę wrzucamy do naczynia miksującego. Następnie dodajemy pokrojone na kawałki zimne masło, cukier, jajko, żółtko i łyżeczkę proszku do pieczenia. Tradycyjny cukier może z powodzeniem zastąpić cukier puder. Przygotowane za pomocą urządzenia ciasto należy owinąć folią spożywczą i przechowywać w lodówce przez co najmniej pół godziny. W tym czasie z powodzeniem można zająć się masą serową.
  2. Naczynie miksujące należy wypełnić jajkami i żółtkami, następnie dodać ser twarogowy i dokładnie wymieszać. W kolejnym kroku należy dodać mąkę z budyniem oraz roztopione, ale wystudzone masło. Całą resztę składników należy dokładnie wymieszać, aby powstała jednolita masa.
  3. Należy wykleić przygotowaną wcześniej blachę kruchym spodem i wyłożyć na niego masę serową. Sernik pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 165°C przez 35 minut w trybie góra-dół.
  4. W czasie pieczenia sernika można przystąpić do przygotowania bezy. Białka z jajek należy ubić na sztywno i dodać do nich cukier. Następnie całość najwygodniej przełożyć do rękawa cukierniczego, aby móc nią później udekorować sernik. Po wyjęciu z piekarnika należy poczekać aż powierzchnia sernika będzie gładka lub samodzielnie ją wyrównać. Następnie można wyłożyć na nią bezę i piec w 150 stopniach C przez 15 minut. Po ostatnim pieczeniu należy od razu wyjąć sernik i go ostudzić. Kropelki rosy powinny zacząć pojawiać się stopniowo po około 30 minutach, a po godzinie powinny być już wszystkie.

Wskazówki

Część osób skarży się, że na ich serniku nie pojawia się rosa. Jest to jedna z najczęstszych obaw, która powstrzymuje nas przed wykonaniem tego rodzaju ciasta. Przyczyną braku pojawienia się rosy najczęściej jest niewłaściwa temperatura pieczenia ciasta. Po przygotowaniu kruchego spodu i masy serowej ważne jest, aby piec sernik z bezą jedynie w 150 stopniach C. Wówczas ciasto powinno pokryć się rosą. Sernik tego rodzaju prezentuje się wyjątkowo okazale, dlatego warto skusić się chociaż raz na jego wykonanie i przetestować przepis razem z Lidlomixem.

Co zrobić, aby ciasto kruche było jeszcze smaczniejsze?

Ciasto na kruchym spodzie, aby sernik wyszedł naprawdę przepyszny, powinno schładzać się po zagnieceniu w lodówce przez minimum 30 minut. Aby przyspieszyć ten proces, można nawet włożyć ciasto na kilka minut do zamrażalnika i następnie przełożyć do lodówki.

Do tego rodzaju ciasta można dodać także szczyptę soli, która dodatkowo podbija jego smak i sprawia, że sernik smakuje zdecydowanie lepiej.

Masa serowa — jaki twaróg będzie najlepszy do sernika z rosą Lidlomix?

Na sernik najlepiej wybrać twaróg tłusty lub półtłusty. Dzięki niemu można otrzymać kremową konsystencję i bogaty smak. Warto wybrać twaróg w wiaderku, gdzie najczęściej znajduje się dokładnie 1 kg masy. Kompletując składniki na sernik z rosą warto przejrzeć dostępne oferty na stronie Blix i wybrać się na większe zakupy do konkretnego sklepu, w którym można będzie znaleźć wszystkie potrzebne składniki do wykonania sernika z rosą. Po inspirujące przepisy z wykorzystaniem Lidlomixa warto sięgnąć do biblioteczki Blix.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.