
Sernik z rosą Lidlomix — przepis i wskazówki

Sernik to jedno z ulubionych ciast Polaków. Pasuje praktycznie do każdej okoliczności i przepadają za nim zarówno dzieci jak i dorośli. Aby pyszny sernik smakował najlepiej jak się da, ważny jest wybór odpowiedniej jakości produktów, a przede wszystkim sera do przygotowania masy serowej. Upieczony sernik z rosą nie tylko atrakcyjnie się prezentuje, ale również bardzo dobrze smakuje. Warto przygotować ten rodzaj sernika razem z urządzeniem Lidlomix, które sprawi, że pracy będzie znacznie mniej, a otrzymamy sernik będzie niezwykle lekki i naprawdę przepyszny.
Składniki
Składniki na sernik z rosą można podzielić na 2 kategorie:
Składniki do przygotowania masy serowej:
- budyń waniliowy – 80 g
- cukier – 150 g
- jajko – 2 szt.
- masło – 100 g
- mąka pszenna – 25 g
- syrop klonowy – 60 ml
- śmietana 30% – 200 ml
- twaróg sernikowy mielony – 1 kg
- żółtka jaj – 4 szt.
Składniki na ciasto kruche:
- 125 g masła, pokrojonego na kawałki
- 30 g cukru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 250 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Najpierw można zająć się przygotowaniem kruchego ciasta, które musi przeleżeć przez pewien czas w lodówce, aby móc się schłodzić. W tym czasie można z powodzeniem zająć się masą serową.
Jak zrobić sernik z rosą lidlomix — przepis i wskazówki
- Najpierw przedstawiamy sposób wykonania kruchego ciasta. Całą przygotowaną wcześniej mąkę wrzucamy do naczynia miksującego. Następnie dodajemy pokrojone na kawałki zimne masło, cukier, jajko, żółtko i łyżeczkę proszku do pieczenia. Tradycyjny cukier może z powodzeniem zastąpić cukier puder. Przygotowane za pomocą urządzenia ciasto należy owinąć folią spożywczą i przechowywać w lodówce przez co najmniej pół godziny. W tym czasie z powodzeniem można zająć się masą serową.
- Naczynie miksujące należy wypełnić jajkami i żółtkami, następnie dodać ser twarogowy i dokładnie wymieszać. W kolejnym kroku należy dodać mąkę z budyniem oraz roztopione, ale wystudzone masło. Całą resztę składników należy dokładnie wymieszać, aby powstała jednolita masa.
- Należy wykleić przygotowaną wcześniej blachę kruchym spodem i wyłożyć na niego masę serową. Sernik pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 165°C przez 35 minut w trybie góra-dół.
- W czasie pieczenia sernika można przystąpić do przygotowania bezy. Białka z jajek należy ubić na sztywno i dodać do nich cukier. Następnie całość najwygodniej przełożyć do rękawa cukierniczego, aby móc nią później udekorować sernik. Po wyjęciu z piekarnika należy poczekać aż powierzchnia sernika będzie gładka lub samodzielnie ją wyrównać. Następnie można wyłożyć na nią bezę i piec w 150 stopniach C przez 15 minut. Po ostatnim pieczeniu należy od razu wyjąć sernik i go ostudzić. Kropelki rosy powinny zacząć pojawiać się stopniowo po około 30 minutach, a po godzinie powinny być już wszystkie.
Wskazówki
Część osób skarży się, że na ich serniku nie pojawia się rosa. Jest to jedna z najczęstszych obaw, która powstrzymuje nas przed wykonaniem tego rodzaju ciasta. Przyczyną braku pojawienia się rosy najczęściej jest niewłaściwa temperatura pieczenia ciasta. Po przygotowaniu kruchego spodu i masy serowej ważne jest, aby piec sernik z bezą jedynie w 150 stopniach C. Wówczas ciasto powinno pokryć się rosą. Sernik tego rodzaju prezentuje się wyjątkowo okazale, dlatego warto skusić się chociaż raz na jego wykonanie i przetestować przepis razem z Lidlomixem.
Co zrobić, aby ciasto kruche było jeszcze smaczniejsze?
Ciasto na kruchym spodzie, aby sernik wyszedł naprawdę przepyszny, powinno schładzać się po zagnieceniu w lodówce przez minimum 30 minut. Aby przyspieszyć ten proces, można nawet włożyć ciasto na kilka minut do zamrażalnika i następnie przełożyć do lodówki.
Do tego rodzaju ciasta można dodać także szczyptę soli, która dodatkowo podbija jego smak i sprawia, że sernik smakuje zdecydowanie lepiej.
Masa serowa — jaki twaróg będzie najlepszy do sernika z rosą Lidlomix?
Na sernik najlepiej wybrać twaróg tłusty lub półtłusty. Dzięki niemu można otrzymać kremową konsystencję i bogaty smak. Warto wybrać twaróg w wiaderku, gdzie najczęściej znajduje się dokładnie 1 kg masy. Kompletując składniki na sernik z rosą warto przejrzeć dostępne oferty na stronie Blix i wybrać się na większe zakupy do konkretnego sklepu, w którym można będzie znaleźć wszystkie potrzebne składniki do wykonania sernika z rosą. Po inspirujące przepisy z wykorzystaniem Lidlomixa warto sięgnąć do biblioteczki Blix.