Wegański mus czekoladowy z wody po fasoli (aquafaba)

Przepis na Wegański mus czekoladowy z wody po fasoli (aquafaba)
Poziom trudnościśredni
Ocena 5.0
Liczba komentarzy 1
09.11.2023

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić wegański mus czekoladowy z wody po fasoli (aquafaba)

  1. Wodę po fasoli umieść na noc w lodówce by się dobrze schłodziła.
  2. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej lub na ogniu. Rozpuszczoną czekoladę odstaw na bok niech trochę ostygnie.
  3. Wodę z fasoli przelej do dużej miski. Ważne by miska była czysta, bez śladu tłuszczu, który utrudnia uzyskanie odpowiedniej konsystencji. Mikserem zacznij ubijać wodę po fasoli. Po chwili woda będzie miała białą, spienioną nadal ciekłą formę.
  4. Powoli dodawaj cukier puder, najlepiej po łyżce rozsypując równomiernie po powierzchni. Im więcej dodasz cukru tym słodszy będzie mus (miej na uwadze, w jaki sposób będziesz go podawać – szczegóły pod przepisem), ponadto ułatwia ubijanie. Jeśli planujesz dodać cukier waniliowy – dodaj go na samym początku i zmniejsz liczbę łyżeczek cukru pudru (możesz założyć 10g cukru waniliowego = 1 łyżka cukru pudru mniej).
  5. Po ok. 15 minutach ubijania piana jest bardzo sztywna, tak, że możesz odwrócić miskę i nic nie spływa.
  6. Dodaj 2 łyżki ubitej piany do czekolady, starannie wymieszaj, ale przestań jak tylko uzyskasz jednolitą maskę. Dodaj kolejne dwie i powtórz mieszanie.
  7. Masę czekoladową przełóż do miski ze sztywną pianą i powolnymi ruchami wymieszaj. Uzyskasz puszystą, półpłynną konsystencję.
  8. Przełóż do pucharków / szklanek innych słoików i wstaw do lodówki na min. 30 min.
FlyNerd Autor: FlyNerd

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.
Avatar Irena 05.02.2022 Ten przepis jest najlepszy - zawsze tu wracam, żeby sobie odświeżyć. Dziękuję!