Ciasto drożdżowe Lidlomix — przepis i wskazówki

Przepis na Ciasto drożdżowe Lidlomix — przepis i wskazówki
Porcje10
Czas przygotowania2h
Poziom trudnościśredni
11.04.2024

Ciasto drożdżowe Lidlomix to jedno z najchętniej wykonywanych ciast przez posiadaczy urządzenia marki Lidl. To świetny przepis, który sprawdza się nawet w wykonaniu laików. Najlepsze drożdżowe ciasto nie wymaga posiadania wielu składników i jest jednocześnie łatwe do wykonania z wykorzystaniem Lidlomixa. Ciasto drożdżowe z mąki pszennej sprawdzi się idealnie do kawy czy herbaty i nie wymaga wielu dodatków, aby pysznie smakowało o każdej porze dnia.

Składniki

Do wykonania ciasta drożdżowego należy zaopatrzyć się w kilka składników:

Niezbędna będzie także blacha do pieczenia lub forma do babki o średnicy około 22 cm.

Promocje na składniki

Jak zrobić ciasto drożdżowe lidlomix — przepis i wskazówki

Przygotowanie ciasta drożdżowego składa się zasadniczo z 2 faz – przygotowanie rozczynu i zagniecenie ciasta.

  1. Przygotowanie rozczynu — najpierw należy podgrzać w rondelku 200 ml mleka. Następnie podgrzane mleko trzeba wymieszać w małej misce z pozostałą jego częścią, aby uzyskać optymalną temperaturę. Następnie należy pokruszyć drożdże i rozrobić je z 1 łyżką cukru. Do otrzymanej wcześniej cieczy trzeba dodać rozpuszczone drożdże. Tak przygotowany rozczyn należy odstawić do wyrośnięcia na około 15 minut, najlepiej w ciepłe miejsce.
  2. Zagniecenia ciasta — następnie powinno się wymieszać ze sobą pozostały cukier, mąkę, sól i masło i dodać do nich przygotowane wcześniej drożdże oraz jajka. Powstałą mieszaninę należy zagnieść na ciasto o gładkiej konsystencji. Ciasto w misie przykrywa się ściereczką i odstawia w ciepłe miejsce na godzinę, aby spokojnie mogło wyrosnąć.
  3. Następnie ciasto należy wstawić do piekarnika na 20-40 minut i piec w temperaturze 160°C. Na koniec pieczenia można wsunąć w ciasto wykałaczkę i sprawdzić, czy po wyjęciu nie jest jeszcze wilgotna.

Wskazówki

Produkty na ciasto najlepiej przygotować z odpowiednim wyprzedzeniem, aby następnie móc skupić się jedynie na jego upieczeniu. Po wszystkie składniki na ciasto drożdżowe warto udać się do wybranego supermarketu. Aby kupić wszystkie produkty w najlepszej cenie warto przejrzeć gazetki Blix lub skorzystać z aplikacji Blix, dzięki której można będzie przygotować całą listę zakupów niezbędną do przygotowania pysznego ciasta drożdżowego.

Drożdże najlepiej rozpuszczać w ciepłym mleku, ale nie gorącym, ponieważ temperatura powyżej 45 stopni Celsjusza przyczynia się do ich obumierania.

Ponadto wszystkie składniki, których używamy do przygotowania ciasta drożdżowego jak mleko, jajka czy masło powinny mieć temperaturę pokojową, aby ciasto mogło łatwiej wyrosnąć i stało się bardziej puszyste i pyszne.

W piekarniku należy utrzymywać stałą temperaturę na poziomie 160°C, a po zakończeniu pieczenia pozostawić ciasto w środku, aby nie opadło ze względu na gwałtowną zmianę temperatury. Podczas pieczenia nie należy uchylać drzwiczek piekarnika, co również doprowadza do wychłodzenia wnętrza.

Z czym można zrobić ciasto drożdżowe Lidlomix?

Ciasto drożdżowe Lidlomix można przygotować z licznymi dodatkami. Wśród nich znajduje się np. kruszonka, rodzynki, lukier, mak lub owoce, w tym jabłka dostępne praktycznie przez cały rok. W sezonie letnim szczególnie warto sięgnąć po owoce takie jak maliny czy truskawki. Wiele osób przygotowuje także ciasto drożdżowe z rabarbarem, który ma bardzo ciekawy smak.

Z czym można serwować gotowe ciasto drożdżowe?

Ciasto drożdżowe sprawdzi się idealnie praktycznie w każdej sytuacji, szczególnie gdy zależy nam na szybkim przygotowaniu ciasta, które nie wymaga wielu składników. Ten rodzaj ciasta świetnie sprawdzi się w przypadku nieplanowanych gości czy nagłej ochoty na słodki wypiek. Ciasto drożdżowe najlepiej smakuje podane do mleka, kawy, herbaty i jako deser np. poprzez dodanie lekkiego kremu budyniowego, czekoladowego czy pistacjowego.

Po więcej inspirujących przepisów można sięgnąć do biblioteki przepisów Blix, w której znajduje się cała gama deserów i ciast, które można łatwo przygotować na najróżniejsze okazje – święta, imieniny, urodziny, spotkanie z rodziną czy weekend na działce i wiele innych uroczystości.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.