Szarlotka Lidlomix - przepis i wskazówki

Przepis na Szarlotka Lidlomix - przepis i wskazówki
Porcje10
Czas przygotowania1 h
Poziom trudnościśredni
22.04.2024

Jeśli od dawna testujesz przeróżne przepisy na kruchą i rozpływającą się w ustach szarlotkę, jednak wciąż nie trafiłeś na ten jedyny – koniecznie wypróbuj recepturę na wyjątkową szarlotkę przygotowaną z pomocą Lidlomixa. Zapewniamy, że nie pożałujesz!

Pieczenie ciast z pomocą Lidlomixa to oszczędność czasu oraz wyjątkowa precyzja. Zwłaszcza ten drugi czynnik jest nieodzowny, jeśli ciasto kruche na szarlotkę ma zachwycić nasze podniebienia. 

Składniki

Przygotowanie szarlotki najlepiej zacząć od naszykowania wszystkich składników. Do upieczenia pysznego deseru będziemy potrzebować:

Promocje na składniki

Jak zrobić szarlotka lidlomix - przepis i wskazówki

Praca nad szarlotką sprowadza się do 4 zasadniczych kroków.

  1. Przygotowanie jabłek. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne oraz pokrój w cienkie plastry. Następnie skrop otrzymane plastry sokiem z cytryny, który podkreśli smak szarlotki i zapobiegnie ciemnieniu jabłek.
  2. Przygotowanie ciasta. W misie Lidlomixa umieść przygotowane składniki, tj.: mąkę, masło, cukier, jajka, proszek do pieczenia, cynamon, sól oraz skórkę cytryny. Następnie uruchom urządzenie i miksuj składniki na niskiej prędkości aż do uzyskania gładkiej konsystencji ciasta.
  3. Składanie szarlotki. Pora na utworzenie właściwej formy deseru. Połowę ciasta wylej na spód formy wyłożonej papierem do pieczenia, po czym wyrównaj powierzchnię. Ułóż jabłka na pierwszą warstwę ciasta oraz posyp bułką tartą, która nada szarlotce atrakcyjnej chrupkości. Na końcu wylej resztę ciasta na wyłożone jabłka.
  4. Pieczenie. Krok czwarty to najprzyjemniejszy etap przyrządzania pysznej szarlotki, gdyż podczas pieczenia Twoją kuchnię wypełni wyjątkowy aromat. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni, po czym formę z ciastem umieść w środku, a czas pieczenia nastaw na 45-50 minut. Gdy kruche ciasto nabierze w tym czasie pięknego koloru, możesz wkłuć w środek drewniany patyk. Suchy patyk to sygnał, że ciasto można wyjąć z piekarnika. Jeśli natomiast pozostało na nim surowe ciasto – kontynuuj pieczenie jeszcze przez chwilę.

Wskazówki

Dużą rolę w przygotowaniu perfekcyjnej szarlotki odgrywa rodzaj użytych jabłek czy sam sposób podania. Poniżej podajemy praktyczne wskazówki dotyczące tych dwóch zagadnień.

Jakie jabłka będą najlepsze na szarlotkę?

Wielkimi krokami zbliża się sezon, w którym na półkach sklepów pojawią się odmiany kwaśnych jabłek. Mowa tu o takich odmianach, jak szara reneta, antonówka czy papierówka.

To jabłka będące idealnym wyborem do przygotowania wyśmienitego jabłecznika oraz innych ciast z ich dodatkiem. Ich kwaśny smak w połączeniu ze słodyczą kruchego ciasta tworzy niesamowite, jedyne w swoim rodzaju połączenie.

A co zrobić jeśli planujemy upiec jabłecznik, podczas gdy na półkach są do wyboru jedynie kwaśno-słodkie lub słodkie jabłka? Sprawdzoną metodą jest dodanie soku z cytryny. Nie tylko poprawi on smak jabłek, ale także sprawi, że owoce pod wpływem zawartego w nich kwasu nie ściemnieją.

Z czym podawać szarlotkę Lidlomix?

Szarlotka to jedno z tych ciast, które lubią niemalże wszyscy. Sposobów na podanie pysznej szarlotki jest wiele, a każdy z nich z pewnością ma szerokie grono zwolenników.

Wyjątkowo efektywną formą podania szarlotki jest wersja na ciepło z dodatkiem lodów waniliowych. Deser możemy również wzbogacić o porcję ubitej śmietanki kremówki oraz listki mięty. Ciasto z jabłkami w roli głównej równie dobrze smakuje na zimno oprószone cukrem pudrem.

Podsumowanie

Skoro już wiesz, jak przygotować perfekcyjnie kruchą szarlotkę z Lidlomixa, pora się zastanowić, które z urządzeń Monsieur Cuisine okaże się najlepszym wyborem. Dyskont proponuje dwa modele wielofunkcyjnego robota kuchennego: Smart oraz Connect. Zachęcamy do zapoznania się z poradnikiem przedstawiającym najważniejsze zalety obu urządzeń.

Jeśli natomiast posiadasz już swoje urządzenie Monsieur Cusine, nie pozostaje nic innego, jak zakasać rękawy i wykorzystać nasz przepis w praktyce!

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.