Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Zupa z makreli z chlebem
50min
średni
1
02.11.2023Zupa rybna z makreli to propozycja na lekki początek obiadu, z dodatkiem pieczywa można stanowić samodzielny, sycący posiłek. Polecamy przepis każdemu miłośnikowi zup rybnych oraz osobom, które lubią poznawać nowe smaki.
Składniki
- 4 ząbki czosnku, pokruszone
- 50 g masła, plus dodatkowo spora łyżka
- 1 mały okrągły bochenek chleba
- 1 łyżeczka oleju roślinnego
- 4 łodygi selera naciowego, pociętego
- 1 cebula, drobno posiekana
- 3 łyżki zwykłej mąki
- 600 ml mleka pełnego
- 2 duże ziemniaki, pokrojone w kostkę
- 200g wędzonej makreli z pieprzem
- 200 g kukurydzy z puszki
- koperek do podania
Jak zrobić zupa z makreli z chlebem
- Rozgrzej piekarnik do 200C.
- Połącz czosnek z 50 g masła. Natnij wierzch chleba, najpierw w jedną stronę, potem drugą (tak, aby nacięcia się przecinały). Wypełnij powstałe szczeliny masłem, a następnie owiń luźno folią aluminiową, pozostawiając górę otwartą, aby nie zaparowała i piecz przez 10 minut, przygotowując zupę.
- Rozgrzej łyżkę masła z oliwą na patelni. Wrzuć seler i cebulę i smaż przez 5 minut lub do miękkości, następnie dodaj mąkę, intensywnie mieszając. Wlej trochę mleka, a następnie gotuj do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Dodaj ziemniaki i połowę makreli, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
- Wrzuć pozostałą część makreli i kukurydzę. Gotuj przez 1-2 minuty, aż kukurydza będzie miękka. Zalej niewielką ilością wody, jeśli zupa jest zbyt gęsta.
- Rozlej do misek i serwuj z wcześniej przygotowanym chlebem.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze