Zupa z makreli z chlebem

Przepis na Zupa z makreli z chlebem
Czas przygotowania50min
Poziom trudnościśredni
Liczba komentarzy 1
02.11.2023

Zupa rybna z makreli to propozycja na lekki początek obiadu, z dodatkiem pieczywa można stanowić samodzielny, sycący posiłek. Polecamy przepis każdemu miłośnikowi zup rybnych oraz osobom, które lubią poznawać nowe smaki.

Składniki

  • 4 ząbki czosnku, pokruszone
  • 50 g masła, plus dodatkowo spora łyżka
  • 1 mały okrągły bochenek chleba
  • 1 łyżeczka oleju roślinnego
  • 4 łodygi selera naciowego, pociętego
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 3 łyżki zwykłej mąki
  • 600 ml mleka pełnego
  • 2 duże ziemniaki, pokrojone w kostkę
  • 200g wędzonej makreli z pieprzem
  • 200 g kukurydzy z puszki
  • koperek do podania

Promocje na składniki

Jak zrobić zupa z makreli z chlebem

  1. Rozgrzej piekarnik do 200C.
  2. Połącz czosnek z 50 g masła. Natnij wierzch chleba, najpierw w jedną stronę, potem drugą (tak, aby nacięcia się przecinały). Wypełnij powstałe szczeliny masłem, a następnie owiń luźno folią aluminiową, pozostawiając górę otwartą, aby nie zaparowała i piecz przez 10 minut, przygotowując zupę.
  3. Rozgrzej łyżkę masła z oliwą na patelni. Wrzuć seler i cebulę i smaż przez 5 minut lub do miękkości, następnie dodaj mąkę, intensywnie mieszając. Wlej trochę mleka, a następnie gotuj do uzyskania gładkiej konsystencji.
  4. Dodaj ziemniaki i połowę makreli, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
  5. Wrzuć pozostałą część makreli i kukurydzę. Gotuj przez 1-2 minuty, aż kukurydza będzie miękka. Zalej niewielką ilością wody, jeśli zupa jest zbyt gęsta.
  6. Rozlej do misek i serwuj z wcześniej przygotowanym chlebem.
LidiaKa Autor: LidiaKa

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.
Avatar Bogna 02.07.2019 U mnie zupa rybna z makreli jeszcze nie gościła na stole -zazwyczaj używam dorsza albo soli... Muszę spróbować tej wersji