Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Sos pieczarkowy
15min
średni
02.11.2023
Sos pieczarkowy pasuje do wielu potraw i dodatków. Można zestawić go zarówno z kaszą, ryżem, makaronem jak i ziemniakami. Pięknie współgra także ze smakiem różnych mięs. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sos pieczarkowy – nasz przepis znajduje się poniżej.
Spis treści:
Składniki
- 2 łyżki suszonych borowików
- 1 łyżeczka masła
- 2 cebule szalotki, drobno pokrojone w kostkę
- 200 g pieczarek kasztanowych, w plasterkach ( lub zwykłych)
- 200g crème fraîche
Jak zrobić sos pieczarkowy
- Wlej 100 ml wrzącej wody na borowiki i odstaw na 5 minut.
- W rondelku podgrzej masło i dodaj szalotki, smażąc delikatnie, aż będą miękkie i półprzezroczyste. Dodaj pieczarki i smaż jeszcze 5 minut.
- Następnie wlej łyżkę wody, w której moczyły się borowiki na patelnię i odcedź borowiki. Pokrój borowiki i dodaj na patelnię.
- Wmieszaj crème fraîche, zagotuj, przypraw i zdejmij z ognia.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze