Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Domowy budyń waniliowy
40 min
średni
02.11.2023
Domowy budyń waniliowy to przepis na budyń, który przygotowujemy sami w domu. Przyrządzony jest z mleka, laski wanilii, jajek, cukru oraz mąki kukurydzianej. Taki deser można podać z różnymi dodatkami np. świeżymi owocami czy słodkimi sosami.
Składniki
- 600 ml chudego mleka
- ½ laski wanilii, rozciętej wzdłuż
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 40 g drobnego cukru
- ½ łyżeczki mąki kukurydzianej
Jak zrobić domowy budyń waniliowy
- Wlać mleko do rondla. Dodać wanilię i doprowadzić niemal do wrzenia. Zestawić z ognia, przykryć i odstawić na 15 minut.
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 160°C. Wbić całe jajka do miski, dodać żółtka, drobny cukier oraz mąkę kukurydzianą i lekko utrzeć.
- Doprowadzić mleko do wrzenia, usunąć z niego wanilię i wlać gorące mleko do jajek, cały czas ucierając. Przelać przez sito do dzbanka, a następnie rozlać do sześciu lekko nasmarowanych foremek.
- Postawić foremki w brytfannie i wlać do niej tyle wody, żeby sięgała do połowy wysokości foremek.
- Piec 30–35 minut, aż budynie lekko się zetną – powinny być jeszcze lekko galaretowate, gdyż po wyjęciu z piekarnika będą się piec w środku przez kilka minut.
- Wyjąć foremki z brytfanny i ustawić na metalowej kratce, żeby całkowicie ostygły. Kiedy będą już zimne, wstawić do lodówki, żeby je schłodzić.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze