Przepis na karkówkę z grilla. Wskazówki od Blix
29.04.2024
Łatwa focaccia z serem
35 min + wyrastanie
średni
02.11.2023
Łatwa focaccia z serem to przepis na włoskie ciasto focaccia, które jest naprawdę proste w przygotowaniu. Dodatek ziół ( tymianek i rozmaryn) oraz sera sprawia, że smakuje ono wyśmienicie. Polecamy.
Składniki
- 200 g (1,5 szklanki) mąki chlebowej
- 190 g (1,5 szklanki) maki pszennej
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru
- 7 g drożdży instant
- 1,3 szklanki ciepłej wody (45°C)
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki posiekanego świeżego rozmarynu
- 2 łyżki posiekanego tymianku
- tarty parmezan do posypania
Jak zrobić łatwa focaccia z serem
- W dużej misce ceramicznej wymieszać mąkę z solą. Zrobić w środku wgłębienie. Wsypać do dołka cukier i drożdże. Ostrożnie wlać na to wodę.
- Pozostawić na około 5 minut, aż drożdże zaczną działać. Następnie dolać do wgłębienia 2 łyżki oleju. Drewnianą łyżką zamieszać rozczyn w środku miski i stopniowo poszerzać krąg, mieszając dopóty, dopóki wszystkie składniki nie połączą się.
- Wyjąć ciasto z miski i przełożyć na oprószoną mąką stolnicę. Lekko zagnieść, aż stanie się gładkie, ale wciąż miękkie. Do czystej miski wlać 1/2 łyżki oliwy i rozprowadzić ją po ściankach.
- Włożyć do miski ciasto i lekko obrócić, by pokryło się tłuszczem. Przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić na 30 do 45 minut, lub aż dwukrotnie zwiększy swoją objętość.
- Wyrośnięte ciasto zagnieść energicznym ruchem. Przełożyć na posmarowaną 1 łyżeczką oliwy blachę do pieczenia. Uformować z ciasta prostokątny placek grubości 1 cm, delikatnie wygniatając je od środka ku krawędziom blachy.
- Skropić od góry pozostałą oliwą. Końcem trzonka drewnianej łyżki porobić w cieście wgłębienia w odstępach około 3 i 1/2 cm. Posypać rozmarynem, tymiankiem i parmezanem.
- Umieścić w zimnym piekarniku na środkowej półce. Na półce poniżej placka postawić płaskie żaroodporne naczynie z gorącą wodą. Pozostawić placek na 20 do 25 minut, aż wyrośnie i podwoi swoją objętość.
- Nastawić piekarnik na 190°C. Piec przez 20 do 25 minut, aż zbrązowieje na wierzchu. Zdjąć z blachy, ostudzić na metalowej kratce do studzenia ciast. Podawać na ciepło.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze