Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Focaccia z suszonymi pomidorami
75 min
średni
02.11.2023
Składniki
- 235 ml (1 szklanka) wody
- 410 g (3 szklanki) mąki chlebowej
- 2 łyżki mleka w proszku
- 3,5 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki margaryny
- 2 łyżeczki suchych drożdży
- 1/2 szklanki pokrojonych suszonych na słońcu pomidorów
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki parmezanu
- 2 łyżeczki pokruszonego suszonego rozmarynu
- 1 łyżeczka soli czosnkowej
- 1 szklanka tartego sera mozzarella
Jak zrobić focaccia z suszonymi pomidorami
- Do automatu do chleba wlać wodę i dodać mąkę, mleko w proszku, cukier, sól, drożdże, masło lub margarynę i pomidory w kolejności sugerowanej przez producenta. Nastawić maszynę na wyrabianie ciasta i włączyć. Ciasto będzie ważyło 225 g.
- Po zakończeniu cyklu wyrabiania, wyjąć ciasto z automatu. Ugniatać przez 1 minutę ręcznie. Następnie włożyć do posmarowanej olejem miski i przewrócić kilkakrotnie, aby pokryło się tłuszczem.
- Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
- Blachę wielkości 25 x 40 cm oprószyć kaszką kukurydzianą. Ciasto rozwałkować, by pasowało wielkością do blachy. Opuszkami palców porobić w nim wgłębienia. Powierzchnię posmarować olejem.
- Przykryć ciasto wilgotną szmatką i pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia.
- Posypać parmezanem, rozmarynem, solą czosnkową i mozzarellą.
- Piec w temperaturze 205°C przez 15 minut, lub aż się ładnie zrumieni. Gdy nieco ostygnie, pociąć na kawałki.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze