Frytki z frytkownicy beztłuszczowej — przepis. Ile mają kalorii?
09.05.2024
Makaronowy suflet
45 min
średni
02.11.2023
Makaronowy suflet to smakowita propozycja, która idealnie sprawdzi się na drugie danie. Ta potrawa przyrządzona jest z makaronu, pieczarek, cebulki i pietruszki zapieczonych w sosie jajeczno-mlecznym, pod przyrumienioną kołderką parmezanu i bułki tartej. Polecamy.
Spis treści:
Składniki
- 80 g pieczarek
- 150 ml wrzątku
- 115 g makaronu
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
- 1 cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 30 g mąki
- 240 ml półtłustego mleka
- 2 jajka, żółtka oddzielone od białek
- 2 łyżki natki pietruszki, posiekanej
- 2 łyżki świeżo startego parmezanu
- 2 łyżki bułki tartej
Jak zrobić makaronowy suflet
- Rozgrzać piekarnik do 190°C.
- Wrzucić makaron do wrzątku i gotować 6–8 minut, aż będzie al dente, czyli lekko twardy. Dokładnie odcedzić.
- Rozgrzać patelnię, pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć, Dodać cebulę, zeszklić.
- Oprószyć po wierzchu mąką i starannie wymieszać. Mieszając, stopniowo wlewać mleko. Doprowadzić do wrzenia, nadal cały czas mieszając, a następnie dusić na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem.
- Wlać połowę sosu do miski. Dodać żółtka, wymieszać i odstawić. Do sosu pozostałego na patelni dodać ugotowany makaron i natkę pietruszki. Wymieszać, a następnie przełożyć do nasmarowanego masłem naczynia żaroodpornego.
- Ubić białka na sztywną pianę. Dodać 2 łyżki piany do sosu w misce i energicznie wymieszać, by nieco go rozjaśnić, resztę delikatnie połączyć z sosem dużą, metalową łyżką.
- Pianę wymieszaną z sosem wyłożyć na makaron tak, by cały został nią pokryty. Posypać parmezanem i bułką tartą i zapiekać 25 minut, aż suflet nieco wyrośnie i przyrumieni się na złocisty kolor. Podawać natychmiast.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze