Makaronowy suflet

Przepis na Makaronowy suflet
Czas przygotowania45 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Makaronowy suflet to smakowita propozycja, która idealnie sprawdzi się na drugie danie. Ta potrawa przyrządzona jest z makaronu, pieczarek, cebulki i pietruszki zapieczonych w sosie jajeczno-mlecznym, pod przyrumienioną kołderką parmezanu i bułki tartej. Polecamy.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić makaronowy suflet

  1. Rozgrzać piekarnik do 190°C.
  2. Wrzucić makaron do wrzątku i gotować 6–8 minut, aż będzie al dente, czyli lekko twardy. Dokładnie odcedzić.
  3. Rozgrzać patelnię, pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć, Dodać cebulę, zeszklić.
  4. Oprószyć po wierzchu mąką i starannie wymieszać. Mieszając, stopniowo wlewać mleko. Doprowadzić do wrzenia, nadal cały czas mieszając, a następnie dusić na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem.
  5. Wlać połowę sosu do miski. Dodać żółtka, wymieszać i odstawić. Do sosu pozostałego na patelni dodać ugotowany makaron i natkę pietruszki. Wymieszać, a następnie przełożyć do nasmarowanego masłem naczynia żaroodpornego.
  6. Ubić białka na sztywną pianę. Dodać 2 łyżki piany do sosu w misce i energicznie wymieszać, by nieco go rozjaśnić, resztę delikatnie połączyć z sosem dużą, metalową łyżką.
  7. Pianę wymieszaną z sosem wyłożyć na makaron tak, by cały został nią pokryty. Posypać parmezanem i bułką tartą i zapiekać 25 minut, aż suflet nieco wyrośnie i przyrumieni się na złocisty kolor. Podawać natychmiast.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.