Dhal z kalafiorem i marchewką

Przepis na Dhal z kalafiorem i marchewką
Czas przygotowania55 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Dhal z kalafiorem i marchewką to indyjskie danie, oparte na soczewicy i bulionie warzywnym, z dodatkiem kalafiora, imbiru, marchewki, papryczki chili, kolendry, cebuli i czosnku, które zasmakuje każdemu wielbicielowi kuchni indyjskiej. To ciekawa propozycja na pierwsze danie lub na dodatkowy posiłek, który zaspokoi nasz głód w ciągu dnia.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić dhal z kalafiorem i marchewką

  1. Rozgrzać w rondlu olej na średnim ogniu, wrzucić cebulę oraz czosnek i smażyć około 5 minut, mieszając od czasu do czasu, aż cebula zacznie mięknąć.
  2. Dodać imbir i smażyć jeszcze 3 minuty.
  3. Dodać soczewicę i wymieszać starannie z cebulą. Wlać wywar, dodać pomidory z puszki razem z wodą i przykryć rondel. Doprowadzić do wrzenia. Dodać pietruszkę i chili. Zmniejszyć ogień na bardzo mały i dusić około 15 minut.
  4. Wrzucić marchewkę i kalafior. Przykryć rondel ponownie i dusić 12-15 minut, aż soczewica zmięknie, a marchewka i kalafior będą gotowe.
  5. Doprawić solą i pieprzem. Dodać listki kolendry oraz sok z cytryny i podawać natychmiast.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.