Kurczak po indyjsku

Przepis na Kurczak po indyjsku
Porcje4
Czas przygotowania45 min
Poziom trudnościłatwy
Ocena 4.0
10.07.2024

Kurczak po indyjsku to pyszne danie, które coraz częściej króluje na polskich stołach. Sposób przygotowania jest na tyle prosty, że poradzi sobie z nim nawet mniej wprawny kucharz. Aby potrawa wyszła jak najlepiej, warto zaopatrzyć się w składniki takie jak kurczak, przecier pomidorowy czy ryż basmati najlepszej jakości. Oprócz tego należy zwrócić uwagę na jakość przypraw i dodatków takich jak pieprz cayenne, ocet winny czy przyprawy, z których przygotowuje się aromatyczną marynatę.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić kurczak po indyjsku

  1. Kurczaka pokrój w kostkę lub podłużne paski. Posiekaj drobno cebulę, czosnek i imbir. Posiekaj także pomidory.
  2. Kawałki mięsa wymieszaj w misce z połową łyżeczki kurkumy, soli i 1 łyżką oleju. Odstaw na 15-20 minut.
  3. W dużej patelni rozgrzej olej na średnim ogniu. Następnie dodaj posiekaną w kostkę cebulę i smaż, aż będzie złocista i miękka (około 10 minut).
  4. Pokrojoną cebulę przypraw czosnkiem i imbirem. Smaż przez około 2-3 minuty, aż aromaty się uwolnią.
  5. Drobno siekamy pomidory i smażymy na patelni, aż pomidory się rozpadną i powstanie gęsty sos (przez około 10 minut).
  6. Dodaj do sosu resztę kurkumy, kmin rzymski, kolendrę, garam masala i paprykę chili (jeśli używasz). Smaż przez 2-3 minuty, aż przyprawy się połączą.
  7. Dodaj do sosu kurczaka i smaż, aż kurczak będzie dobrze obsmażony z każdej strony (około 5-7 minut). Obracaj kurczakiem tak, aby pokryć go całą marynatą.
  8. Wlej mleko kokosowe do patelni, dobrze wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Potem zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut, aż kurczak będzie miękki, a sos zgęstnieje.
  9. Spróbuj sosu i ewentualnie dopraw solą sos i mięso według smaku.
  10. Podawaj kurczaka po indyjsku na gorąco, udekorowanego świeżą, posiekaną kolendrą, z ryżem basmati lub naan. Ryż ugotuj w lekko osolonej wodzie.

Wskazówki

Kurczak po indyjsku to ciekawe danie, które jest łatwe i szybkie do przygotowania. Do kurczaka z powodzeniem można podać chlebek naan lub makaron ryżowy, co sprawi, że danie będzie jeszcze atrakcyjniejsze.

Jakie kawałki kurczaka najlepiej pasują do kurczaka po indyjsku?

Do kurczaka po indyjsku najlepiej pasuje mięso pokrojone w kostkę lub cienkie paski. Dzięki drobniejszej fakturze łatwiej zamarynować mięso, które szybciej nabierze wyrazistego smaku.

Z czym podawać kurczaka po indyjsku?

Kurczaka po indyjsku można podawać z różnymi dodatkami, które świetnie uzupełniają jego smak i tworzą pełne, zbilansowane danie. Najczęściej można spotkać się z następującymi dodatkami:

  • Ryż basmati – lekki i aromatyczny, świetnie pasuje do intensywnych smaków kurczaka po indyjsku.
  • Naan – indyjski chlebek, który można maczać w sosie. Jest idealnym dodatkiem do curry.
  • Raita – sos jogurtowy z ogórkiem i przyprawami, który łagodzi pikantność dania.
  • Sałatka kachumber – świeża sałatka z pomidorów, ogórków, cebuli i kolendry, często doprawiana sokiem z limonki.
  • Samosy – smażone pierożki z nadzieniem ziemniaczano-groszkowym, które stanowią smaczną przystawkę.
  • Chutney – różnego rodzaju chutney, np. z mango, tamaryndowca czy miętowy, dodają daniu egzotycznego akcentu.
  • Dal – soczewica gotowana z przyprawami, często podawana jako dodatek do dań mięsnych.
  • Warzywa smażone – warzywa takie jak bakłażan, kalafior czy ziemniaki smażone z przyprawami.

Co można jeszcze dodać do kurczaka po indyjsku, aby smakował jeszcze bardziej egzotycznie?

Sos orzechowy jest doskonałym dodatkiem do kurczaka po indyjsku, dodając mu kremowej konsystencji i bogatego smaku. W sosie orzechowym najczęściej znajdują się orzeszki ziemne, dlatego warto wcześniej upewnić się, że żaden z degustatorów nie jest na nie uczulony.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.