Kofty jagnięce po indyjsku

Przepis na Kofty jagnięce po indyjsku
Czas przygotowania15 min + odstawienie
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Kofty jagnięce po indyjsku to jagnięcina z aromatycznymi przyprawami w formie podłużnych kotlecików, wbitych na szpikulce. Świetnie pasować będzie do frytek czy ziemniaków z dodatkiem świeżych warzyw.

Składniki

  • ok. 300 g mielonej jagnięciny
  • 1/2 do 1 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki zmiażdżonego czosnku
  • 1/2 łyżeczki świeżego imbiru przetartego na drobnej tarce lub drobno posiekanego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • olej do smażenia

Promocje na składniki

Jak zrobić kofty jagnięce po indyjsku

  1. Mięso wymieszać z przyprawami, imbirem i czosnkiem. Chwilę wyrabiać rękoma, aby się zaczęło sklejać.
  2. Przykryć folią spożywczą i odstawić na 30 minut.
  3. Na patelni rozgrzać olej. Z mięsa formować podłużne rulony, podobne kształtem do kiełbasy, wbić w każdy kawałek mięsa drewniany lub metalowy szpikulec i smażyć, aż będą rumiane.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.