Szybka wegańska zupa ogórkowa

Przepis na Szybka wegańska zupa ogórkowa
Czas przygotowania30 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Szybka wegańska zupa ogórkowa to bezmięsna zupa z dodatkiem ziemniaków, bazująca na domowych ogórkach kiszonych. Wystarczy 30 minut, aby przygotować to pierwsze danie, dlatego szczególnie polecamy ją zabieganym.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić szybka wegańska zupa ogórkowa

  1. Mrożone warzywa wrzucić do garnka, zalać około 1 litrem wody, dodać liść laurowy, ziele angielskie i ziarna pieprzu, doprowadzić do wrzenia pod przykryciem.
  2. W tym czasie obrać ziemniaki i pokroić w niewielką kostkę. Dodać do zupy gdy zacznie wrzeć. Dodać posiekany czosnek i „wegetę”. Gotować pod przykryciem ok. 15 minut na średnim ogniu, aż ziemniaki zmiękną.
  3. Zetrzeć ogórki kiszone na tarce na drobnych oczkach i dodać do zupy, gdy ziemniaki będą miękkie. (Ja lubię mocno rozgotowane ziemniaki w zupie.) Dodać około pół szklanki wody z kiszonych ogórków, do smaku. Gotować jeszcze ok. 5 minut.
  4. Doprawić do smaku solą i pieprzem, ewentualnie dolać więcej wody z ogórków kiszonych, żeby zupa była kwaśniejsza.
  5. Podawać z posiekanym świeżym koperkiem.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.