Pasztet z królika

Przepis na Pasztet z królika
Czas przygotowania180 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Składniki

  • 400 g mięsa z królika razem z kośćmi (najlepiej przednie części królika)
  • 300 g podgardla surowego
  • 300 g chudego mięsa wieprzowego (np. od schabu, łopatki)
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna jałowca
  • 1/2 łyżki mielonego kminku
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego
  • 300 g wątroby wieprzowej (lub drobiowej)
  • 2 średnie cebule
  • 7 pieczarek (opcjonalnie)
  • 2 łyżki masła
  • 1 bułka kajzerka
  • 2 jajka
  • sól i pieprz do smaku

Promocje na składniki

Jak zrobić pasztet z królika

  1. Opłukane mięso królika, podgardle i wieprzowinę (bez wątroby), marchewkę, pietruszkę i czosnek włożyć do garnka i zalać wodą. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, kminek i jałowiec. Lekko osolić. Gotować powoli do miękkości – około 1,5 godziny.
  2. Pod koniec gotowania – na ostatnie 10 minut – dodać pokrojoną wątrobę.
  3. W tym czasie cebulę drobno pokroić i podsmażyć (zrumienić) na oleju.
  4. Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć na maśle na dość dużym ogniu, aby odparować z nich wodę.
  5. Odcedzić, ale nie wylewać wywaru. W wywarze namoczyć bułkę. Wyjąć i lekko odcisnąć.
  6. Ugotowane mięso, wątrobę, warzywa, czosnek, cebulę i bułkę zmielić przez maszynkę do mięsa (na drobnych oczkach). Wbić do masy 2 jajka, dodać podsmażoną cebulę i pieczarki i doprawić solą i pieprzem.
  7. Wyrobić masę ręką. Jeśli po wyrobieniu pasztet będzie wydawał się zbyt suchy można dodać trochę odłożonego wywaru.
  8. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
  9. 4 małe foremki (aluminiowe) albo jedną dużą wysmarować olejem lub masłem i lekko obsypać bułką tartą. Przełożyć pasztet do foremek do 3/4 wysokości i lekko potrząsnąć lub ugnieść pasztet.
  10. Piec przez ok. 50-60 minut (bez termoobiegu). Pasztet będzie gotowy gdy będzie odchodził lekko od ścianki foremki.
  11. Przed podaniem ostudzić.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.