Pieczona gęś

Przepis na Pieczona gęś
Czas przygotowania200 min + marynowanie
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Pieczona gęś to smakowita, soczysta, delikatna i aromatyczna pieczeń, która świetnie sprawdzi się na obiad dla większej ilości biesiadników. Marynowana przez noc w przyprawach i ziołach gęś po upieczeniu jest przepyszna. Polecamy podawać z gotowanymi ziemniakami – w całości lub puree.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić pieczona gęś

  1. Wymieszaj ocet z 200 ml wody oraz wszystkimi przyprawami i ziołami. Dodaj 4 łyżki oliwy z oliwek.
  2. Kaczkę umieść w dość głębokim naczyniu żaroodpornym, a następnie wetrzyj w nią dobrze marynatę. Włóż do lodówki i pozostaw, aby smaki się przegryzły – najlepiej na całą noc.
  3. Po marynowaniu wyciągnij tuszę i natrzyj ją masłem klarowanym.
  4. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i piecz gęś przez ok 15-20 minut w takiej temperaturze.
  5. Następnie zmniejsz temperaturę do 160-170 stopni i piecz gęś ok 3 godziny, polewając od czasu do czasu marynatą i obracając tuszę 2-3 razy.
  6. Kiedy będzie widać, że jest już prawie gotowa, otwórz piekarnik i posmaruj ją mieszanką miodu i musztardy. Piecz jeszcze 5 min.
LidiaKa Autor: LidiaKa

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.