Śledzie w sosie musztardowym

Przepis na Śledzie w sosie musztardowym
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Śledzie w sosie musztardowym, to przepyszna przekąska idealna na świąteczny stół, ale i na każdą inną okazję. Taką sałatkę śledziową szykuje się błyskawicznie – nie zajmie Wam więcej niż 10 minut. To wspaniała odmiana od tradycyjnych śledzi w oleju lub śmietanie.

 

Jak przygotować śledzie w sosie musztardowym?

Aby śledzie w sosie musztardowym smakowały najlepiej, ich przygotowanie należy zaplanować minimum kilka godzin przed planowaną uroczystością. Możemy wykorzystać śledzie z zalewy octowej lub śledzie a la matjas. Śledzie kroimy na pół lub mniejsze kawałki, a następnie zalewamy lub mieszamy z sosem musztardowym. Później wystarczy już tylko wstawić śledzie na kilka godzin do lodówki, aby smak ładnie przeszły.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić śledzie w sosie musztardowym

  1. Śledzie odsączamy z zalewy  i suszymy na papierowym ręczniku. Następie kroimy je na pół lub w paseczki i układamy na półmisku lub w miseczkach.
  2. Rada: Można również użyć śledzi a la matjas, ale wówczas należy je wcześniej wymoczyć w wodzie przez kilka godzin.
  3. Cebulę drobno siekamy i przelewamy wrzątkiem, przekładamy do miseczki. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, obie musztardy, kurkumę i śmietanę, mieszamy składniki. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  4. Śledzie polewamy gotowym sosem i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
  5. Rada: Śledzie można również wymieszać z sosem, ale wówczas najlepiej pokroić je na mniejsze kawałeczki.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.