Jaka kawa ziarnista jest najlepsza do ekspresu?

12.03.2024

Stojąc przed zakupem kawy, pierwszą decyzją, którą musimy podjąć będzie wybór jej formy – kawa ziarnista czy mielona? W tym wypadku odpowiedź jest łatwa: wyłącznie kawa ziarnista pozwoli nam cieszyć się pełnią smaku i aromatu. Wybór dostępnych na rynku mieszanek kaw ziarnistych jest ogromny. Czym wobec tego kierować się, by kupić odpowiednią? Podpowiadamy!

Jaka kawa ziarnista jest najlepsza do ekspresu?
Spis treści:

    Co musi mieć dobra kawa?

    Wybierając kawę kierujemy się w dużej mierze kwestiami subiektywnymi, jak moc czy nuty smakowe. Te zależne są jednak w pełni od naszych personalnych upodobań i trudno wyznaczyć wśród nich jednoznaczne, odgórne zasady wyboru odpowiedniej kawy. Istnieje jednak kilka, podstawowych kryteriów ogólnych, które pozwalają na ocenę jej jakości.

    Warto zwrócić uwagę na wspomniany już wybór kawy ziarnistej, która cechuje się dużo wyższą trwałością smaku. Kolejnym, ważnym czynnikiem jest… świeżość kawy, od której zależy aromat mieszanki. Warto wybierać kawę skomponowaną z ziaren ze świeżego zbioru oraz świeżo paloną. Zgodnie z zaleceniami baristów, optymalny czas spożycia kawy od momentu jej wypalenia to 3 miesiące – właśnie w tym momencie uwalnia ona pełnię aromatu i uzyskuje optymalny balans smakowy.

    Należy sprawdzić także sposób, w jaki kawa została wypalona – wpływa on na finalny jej smak, a także metodę parzenia – w tym wypadku nie każda będzie odpowiednia dla danego gatunku kawy. Dla przykładu, kawy średnio lub mocno wypalone są idealne do ekspresów automatycznych, z kolei w przypadku ziaren lekko wypalonych lepiej stosować inne metody parzenia.

    Zastanawiasz się: jaka będzie najlepsza kawa ziarnista do ekspresu? Sprawdź nasz ranking kaw ziarnistych i wybierz produkt dla siebie.

    Zobacz promocje na kawę ziarnistą

    Najlepsza kawa ziarnista do ekspresu – ranking trzech najlepszych

    Szukasz kawy ziarnistej, która zapewni Ci wyjątkowy smak każdego poranka? Zastanawiasz się: jaka kawa ziarnista do ekspresu sprawdzi się najlepiej? Poznaj polecane propozycje.

    BARISSIMO Caffè Crema

    Jedną z popularniejszych kaw ziarnistych, dostępnych w sieciach handlowych, jest BARISSIMO Caffè Crema, czyli kompozycja średnio palonych ziaren intensywnej Arabiki. Kawa cechuje się średnią intensywnością, oznaczaną w skali od 1 do 10 na poziomie 6. W jej skład wchodzą wyselekcjonowane ziarna, których zestawienie idealnie sprawdza się do parzenia Caffe Cream czy Cafe au last. To dobra kawa ziarnista do ekspresów ciśnieniowych, automatów kawowych, ale także ekspresów przelewowych, kafetierek i do klasycznego parzenia. Możesz zakupić ją w sklepach sieci handlowej Aldi w opakowaniach o pojemności 1 kg.

    Sprawdź promocje na produkty marki BARISSIMO

    Starbucks Blonde Espresso Roast

    Starbucks Blonde Espresso Roast to ulubiona kawa miłośników delikatnych kompozycji smakowych. Ta jasno palona kawa zawiera ziarna Arabiki, które stanowią wyselekcjonowaną mieszankę z Ameryki Łacińskiej. Delikatna kawa ziarnista idealnie sprawdzi się do przygotowywania klasycznej czarnej kawy lub tej z odrobiną mleka. Starbucks Blonde Espresso Roast to dobra kawa ziarnista do ekspresu automatycznego lub kolbowego – każdorazowo uzyskuje esencjonalny, delikatny smak z odrobiną słodyczy. Możesz kupić ją w opakowaniach mniejszych – 200 g lub 1 kg.

    Sprawdź promocje na produkty marki Starbucks

    Costa Coffee Bright Blend

    Costa Coffee Bright Blend to kawa ziarnista do ekspresu, która zachwyci kubki smakowe miłośników kaw o średniej intensywności. Ziarna tej mieszanki zostały specjalnie wyselekcjonowane, a smak kawy dominują słodkie nuty czekolady, karmelu oraz owoców cytrusowych. To najlepsza kawa do espresso – wówczas wyczuwamy jej intensywny smak, parzona z mlekiem daje z kolei delikatny posmak miodu i ciastek. Costa Coffee Bright Blend to także kawa ziarnista średnio palona, o poziomie intensywności 6 na 12. Z użyciem tej mieszanki przyrządzisz zarówno różne rodzaje kaw – moka, french press. To także kawa do ekspresu przelewowego lub automatycznego.

    Sprawdź promocje na kawy marki Costa Coffee

    Rodzaj kawy ziarnistej

    Szukasz najlepszej kawy ziarnistej do swojego ekspresu? Sprawdź, dostępne jej rodzaje na rynku i wybierz kawę ziarnistą, która sprosta Twoim oczekiwaniom.

    Plantacje, z których pozyskiwane są ziarna kawy, znaleźć możesz na całym świecie. To zarówno te z Afryki, Azji, ale także Ameryki Południowej, Środkowej i Północnej. Za najlepsze kawy ziarniste uznaje się jednak te, pochodzące z Afryki, gdzie plantacje rosną na niezwykle urodzajnych glebach, co przekłada się na wyjątkową jakość ziarna kawy. To także łagodny smak i bogaty aromat – owoców czy kwiatów.

    Prócz wskazania pochodzenia ziarna kawy powinniśmy zwrócić uwagę także na jej rodzaj. Do najpopularniejszych należą Arabica oraz Robusta. Ta pierwsza stanowi nawet 2/3 światowej produkcji. Przyjrzyjmy się jednak różnicom pomiędzy tymi gatunkami.

    Arabica to łagodne kawy ziarniste, które posiadają w składzie więcej cukrów i lipidów oraz zawierają mniej kofeiny. Przez wielu oceniana, jako najlepsza kawa ziarnista, jest także droższa z uwagi na bardziej wymagający charakter uprawy. W porównaniu do Robusty posiada również bardziej owalne ziarna kawy o nieco wygiętej bruździe na środku. Drugi rodzaj kawy jest znacznie tańszy, co wynika z jego łatwiejszej uprawy – możliwej praktycznie w każdych warunkach. Ziarna Robusty cechuje bardziej okrągły kształt i prosta bruzda. Sama kawa ziarnista wypalona z nich jest znacznie bardziej cierpka i ostra, dlatego najczęściej wykorzystuje się ją do mieszanek kaw ziarnistych lub instant. Równocześnie to aromatyczny produkt o wyższym stężeniu kofeiny. Co ciekawe, po zaparzeniu ziarna Robusty tworzą na powierzchni naparu piankę, nazywaną „crema”.

    Pamiętajmy o tym, że choć kawy ziarniste dzielimy na te dwa podstawowe rodzaje – ziarna Robusty i ziarna Arabiki, na rynku znajdziemy w większości przypadków ich kompozycje, stanowiące mniej lub bardziej intensywne w aromacie mieszanki.

    Czy warto pić kawę z ekspresu?

    Zastanawiasz się: czy kawa jest zdrowa? Jeśli tak: który rodzaj mieszanki jest najbardziej odpowiedni? Kawa ziarnista jest jak najbardziej zdrowa – stanowi źródło korzystnych związków, jak chociażby przeciwutleniacze. Picie jej w ograniczonej ilości – 3-5 filiżanek na dzień ogranicza ryzyko chorób krążenia i niektórych nowotworów. Dodatkowo kawa ziarnista przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej, podnosi poziom serotoniny oraz przeciwdziała demencji i Alzheimerowi. Łatwo więc pozytywnie odpowiedzieć na pytanie: czy kawa jest zdrowa. Równocześnie jednak należy pamiętać o tym, że jej nadmiar może być szkodliwy. Zwróćmy uwagę także na rodzaj spożywanej kawy – najlepsze będą dobrej jakości kawy ziarniste.

    Którą wybrać – ziarnistą czy mieloną do ekspresu?

    Najlepsza kawa z punktu widzenia naszego zdrowia to kawa ziarnista. Nie tylko cechują je silniejsze właściwości pobudzające oraz wzmacniające koncentrację, ale także znacznie lepszy wpływ na organizm człowieka.

    Kawa ziarnista uwalnia bowiem znacznie więcej cennych wartości odżywczych niż zmielona. Ponadto przez wielu uznawana jest za smaczniejszą i bardziej aromatyczną.

    Kawę mieloną wybierają osoby, które cenią wygodę i szybszy czas przyrządzania naparu – do jej parzenia nie potrzebujemy bowiem dedykowanego ekspresu czy młynka. To także idealna kawa dla osób, które preferują kawy mleczne.

    Sprawdź promocje na kawę ziarnistą

    Jak zaparzyć kawę w ekspresie ciśnieniowym?

    Pyszną kawę w ekspresie ciśnieniowym zaparzysz w zaledwie kilka chwil. Wystarczy, że w dedykowanym pojemniku uzupełnisz kawę ziarnistą, zadbasz także o napełnienie przegrody na wodę. Następnie spośród wariantów kawy, które oferuje ekspres ciśnieniowy, wybierz ten, na który masz ochotę i wciśnij stosowny przycisk. Zwykle urządzenie daje także możliwość sterowania opcjami takimi, jak ilość kawy czy jej moc.

    Ile kawy wsypać do ekspresu?

    To, ile kawy należy wsypać do ekspresu będzie zależne od jego rodzaju. Zupełnie inaczej działa ekspres automatyczny, przelewowy czy kolbowy. W ekspresie ciśnieniowym zazwyczaj należy wsypać tyle kawy, ile wskazuje miarka – urządzenie samo pobierze potrzebną ilość, pozostawiając ziarna na następne porcje W niektórych modelach ekspresów np. przelewowym czy kolbowym, należy zmielone ziarna kawy uzupełnić w ilości zależnej od liczby kaw, które chcemy zaparzyć – urządzenie zużyje bowiem całą jej ilość.

    Zobacz najnowsze promocje Lidla

    Podsumowanie

    Kawa ziarnista to źródło cennych składników odżywczych oraz wyjątkowy napój, który zachwyca aromatem i smakiem. Wybór kaw ziarnistych na rynku jest ogromny, a finalny zakup powinien być dopasowany nie tylko do naszego gustu, ale także planowanego sposobu parzenia. Pamiętajmy również o tym, że najlepsza kawa ziarnista to ta, która została zaparzona w odpowiednim czasie po jej zebraniu i wypaleniu.