Przepis na domowe sushi – krok po kroku

22.02.2024

Sushi to japońska potrawa przyrządzana z gotowanego ryżu oraz dodatków – owoców morza, ryb, warzyw czy tofu. Jej rosnąca popularność sprawiła, że w większości polskich miast można dziś znaleźć restauracje trudniące się przyrządzaniem sushi. Z roku na rok coraz powszechniejsze staje się także samodzielne robienie sushi. Jak przygotować to danie i co jest do tego potrzebne?

Przepis na domowe sushi - krok po kroku
Spis treści:

    Co kupić do sushi?

    Przygotowanie sushi wymaga posiadania określonych składników, a także akcesoriów. Decydując się na samodzielne przyrządzenie tej potrawy po raz pierwszy musimy więc liczyć się z koniecznością zakupu produktów, które posłużą nam dłużej – do kolejnych partii domowego sushi będziemy dokupywać już tylko ryż oraz niezbędne składniki spożywcze.

    Tym sposobem potrzebna będzie nam mata bambusowa, która posłuży do zawijania sushi. Wśród niezbędnych akcesoriów znajdzie się także folia spożywcza oraz pałeczki do jedzenia sushi.

    Następne w kolejności produkty to artykuły spożywcze – musimy nabyć płaty z glonów, tzw. nori, w które zawiniemy sushi, ryż do sushi, ocet ryżowy, marynowany imbir oraz pastę z zielonego chrzanu, tzw. wasabi.

    Potrzebujemy także składników, które dodamy do sushi – możemy zakupić swoje ulubione, np. łososia wędzonego, owoce morza, surową rybę, surimi lub warzywa – np. awokado albo ogórek.

    Pamiętajmy także o tym, aby kupić sos sojowy, który razem z wasabi stanowi nieodłączny element każdego sushi.

    Gotowe zestawy do sushi

    Jeśli po raz pierwszy przyrządzasz domowe sushi, musisz wiedzieć o tym, że składniki niezbędne do jego przygotowania możesz kupić w ramach gotowego zestawu. Tego rodzaju sety mogą zawierać zarówno akcesoria niezbędne do robienia i jedzenia sushi – np. bambusową matę czy pałeczki, ale także pozostałe składniki spożywcze, jak nori czy odpowiedni gatunek ryżu do sushi.

    Zaletą korzystania z gotowych zestawów do robienia sushi jest nie tylko korzystniejsza cena w porównaniu do kupowania poszczególnych składników osobno. To także pewność zakupu odpowiednich artykułów. Warto pamiętać również o tym, że wiele produktów z zestawu posłuży nam na dłużej i pozwoli kilka razy przygotować domowe sushi. Gotowe zestawy można czasem znaleźć w Biedronce, więc warto obserwować gazetki Blix.

    Zobacz zestawy do sushi w atrakcyjnej cenie

    Które sushi planujesz zrobić? Rodzaje

    Różne rodzaje sushi na talerzu

    Przyrządzając sushi warto zastanowić nad tym, który dokładnie rodzaj potrawy chcemy zrobić. To bardzo ważne, ponieważ z uwagi na składniki oraz sposób podawania sushi, możemy wyróżnić wiele gatunków takiej potrawy.

    Do najpopularniejszych rodzajów sushi należą:

    • nigiri to najczęściej spotykane sushi złożone z porcji ryżu zawiniętego w nori, uzupełnionego kawałkiem ryby, kalmara lub japońskiego omletu w środku,
    • maka sushi to z grube rolki ryżu z dodatkami, które zostały zawinięte przy pomocy maty bambusowej w wodorosty,
    • hoso maki to cienkie rolki ryżu do sushi (zwykle o średnicy 2-3 cm) z nadzieniem z ulubionych dodatków, owinięte w nori. Jednym z rodzajów hosomaki jest kappa maki, czyli taka sama forma sushi, lecz jej bazowym dodatkiem są cienkie paski ogórka,
    • futomaki to równie popularna, nieco grubsza wersja hoso maki – zwykle o średnicy do 6 cm. Nadzieniem w tym rodzaju sushi zwykle są ryby i warzywa – powinny to być co najmniej 4 składniki,
    • uramaki to równie popularny rodzaj sushi – jego nazwa oznacza „odwrócone”, ponieważ w tym daniu to ryż znajduje się na zewnątrz (dodatkowo jest posypany sezamem), a wodorosty oraz dodatki zlokalizowane są w środku. Do najczęściej spotykanego uramaki zaliczyć można to z warzywami – to cienkie paski awokado lub ogórka albo z paluszkami krabowymi.

    To oczywiście tylko przykładowe rodzaje sushi – profesjonalni sushi masterzy potrafią wyróżnić znacznie więcej odmian. Wśród najczęściej spotykanych w restauracjach oraz przyrządzanych samodzielnie można wskazać jednak powyższe.

    Jaki ryż do sushi kupić?

    Ryż do sushi to podstawowy i najważniejszy składnik, od którego zależy nie tylko smak potrawy, ale także jej wygląd. To odpowiedni rodzaj ryżu będzie wpływał na finalny kształt i formowanie potrawy. W Japonii do tradycyjnego sushi wykorzystuje się ryż, którego ziarenka są krótkie – max. 5 mm oraz mają owalny kształt. Jego charakterystyczną cechą jest również duża zawartość skrobi, która sprawia, że ryż po ugotowaniu jest lepki i łatwo się klei, co pozwala sprawnie formować sushi.

    W Japonii do sushi najczęściej wykorzystuje się więc Akitakomachi, Sasanishiki oraz Koshihikari. W Polsce najlepszym odpowiednikiem tradycyjnego japońskiego ryżu będzie ten o nazwie japonica lub ryż perłowy o okrągłych i łatwych do sklejenia po ugotowaniu ziarnach.

    Planujesz zrobić sushi? Sprawdź ofertę na ryż!

    Jak ugotować ryż do sushi?

    Kiedy masz już odpowiedni ryż, postaw na jego prawidłowe przygotowanie. Przed jego gotowaniem dokładnie opłucz ryż pod zimną wodą – powtarzając tę czynność, aż woda przestanie mieć, z uwagi na dużą ilość skrobi, mętny kolor i będzie zupełnie czysta.

    Idealny ryż do sushi gotuj w następujących krokach: jedną szklankę ryżu zalewamy jedną szklanką wody. Doprowadzamy ryż do wrzenia (najlepiej w garnku z grubym dnem) i gotujemy przez około 10 minut. Następnie ściągamy z ognia i pozostawiamy na około 15 minut do czasu aż ryż wchłonie całą wodę. Na zakończenie procesu dodajemy zaprawę w proporcjach – 2 łyżeczki z octem ryżowym, 1 łyżeczka soli oraz 2 łyżki cukru.

    To składniki odpowiednie dla 250 g ryżu do sushi – w zależności od zastosowanej ilości możemy je mnożyć. Przygotowaną w ten sposób zaprawę dodajemy do przestudzonego ryżu, całość mieszamy oraz przykrywamy mokrą ścierką i pozostawiamy na kolejny kwadrans. Do zwijania sushi przystępujemy dopiero kiedy ryż będzie zupełnie zimny.

    Jak zrobić domowe sushi? Prosty przepis

    Domowe sushi

    Szukasz inspiracji do przygotowania sushi w domowych warunkach? Sprawdź kilka prostych i sprawdzonych przepisów na to, jak przyrządzić najpopularniejsze rodzaje sushi.

    Sushi z łososiem

    Połóż na matę bambusową przekrojony płat nori, na nim ok. pół centymetrową warstwę ryżu, pozostawiając wolny ok. 1 cm brzegu. Na ryżu ułóż ok 3 cm pas łososia wędzonego, następnie cienkie paski awokado lub ogórka. Całość zawiń tworząc rolkę sushi.

    Idealny łosoś do sushi – teraz taniej!

    Sushi wegetariańskie

    Sushi to świetna propozycja na diecie wegetariańskiej. Jak przygotować domowe sushi bez dodatku ryb? Na macie bambusowej owiniętej folią połóż połowę liścia nori, następnie połóż na nim warstwę ryżu. Całość odwróć tak, by ryż znalazł się na dole, rozsmaruj wasabi, awokado i serek Philadelphia. Rolkę zwiń, a później ułóż na niej plastry awokado.

    Do sushi potrzebujesz wasabi, zobacz aktualne ceny

    Nigiri z łososiem

    Przyrządzając nigiri z łososiem pokrój rybę na kawałki o wymiarach ok 2×3 cm, następnie ugotowany ryż poporcjuj na małe kawałki. Rozsmaruj wasabi na łososiu, a później dociśnij do siebie ryż i rybę. Ten rodzaj domowego sushi serwuj ułożony ryżem do dołu. Jego uzupełnieniem jest sos sojowy i marynowany imbir.

    Dodatki do sushi

    Wśród dodatków do sushi znaleźć można przede wszystkim ryby i owoce morza. To zarówno surimi, paluszki krabowe, łosoś, kawałki tuńczyka, pieczony łosoś lub kawałki wędzonego łososia. To także warzywa – np. ogórek czy awokado.

    Zobacz ofertę na górki w promocyjnej cenie

    Jak udekorować sushi?

    Do dekoracji sushi możemy stosować różnorodne składniki, wybierając spośród nich swoje ulubione dodatki. Najczęściej to sezam, kawior, kiełki, majonez z sosem chilli, ale także szczypiorek, którymi posypywany jest ryż przed podaniem sushi. Pamiętaj, że zarówno profesjonalne jak i domowe sushi podajemy z wasabi, sosem sojowym oraz kawałkami marynowanego imbiru.

    Nie zapomnij o sosie sojowym do sushi!

    Podsumowanie

    Planujesz przyrządzić domowe sushi? Sprawdź ofertę sieci handlowych Biedronka i Lidli, w których znajdziesz wszystkie niezbędne składniki do tej potrawy. Koniecznie zajrzyj także do gazetek w portalu BLIX, gdzie czekają na Ciebie wyjątkowe promocje.