
Najlepsza marynata do karkówki z grilla – gotowa czy własna mieszanka?
Wraz z nadejściem wiosny nadchodzi również czas na uwielbiane specjały z grilla. Aromatyczna karkówka, pieczone ziemniaki, chrupiąca kiełbaska – na samą myśl aż cieknie ślinka. Jak przygotować najlepszą marynatę do karkówki z grilla? Koniecznie wypróbuj nasze wskazówki!

Marynata do karkówki – lepsza własna czy gotowa?
Marynowanie mięsa to absolutna podstawa w kontekście uzyskania perfekcyjnego smaku i struktury przygotowanych kawałków mięsa. Powstaje jednak pytanie: czy lepiej zrobić marynatę samodzielnie, czy skorzystać z gotowych mieszanek, które znajdziemy na wielu sklepowych półkach?
Chyba nikogo nie zdziwi fakt, że najlepszym wariantem marynaty jest ta przygotowana samodzielnie. W tym przypadku składniki marynaty dobieramy według własnych preferencji smakowych, a otrzymana receptura jest wolna od wzmacniaczy smaku i innych szkodliwych komponentów. Oczywiście nie znaczy to, że gotowe mieszanki czasem się nie przydają. Gdy raz na jakiś czas zabraknie nam czasu na przygotowanie własnej marynaty, gotowe odpowiedniki okażą się praktyczną pomocą.
Jaka marynata do karkówki jest najlepsza?
Jaka marynata do mięsa okaże się najlepszym wyborem w przypadku karkówki? Smak mięsa tego typu jest neutralny, tak więc marynata powinna być konkretna i wyrazista. Oczywiście jej końcowa postać zależy od preferencji poszczególnych smakoszy. Jedni wolą karczek przyprawiony na ostro, inni preferują marynaty z nutą słodyczy, jeszcze inni wolą klasyczne, aczkolwiek łagodne dodatki. Jedno jest pewne – każda marynata, bez względu na smak, pozwoli uniknąć suchej i twardej struktury mięsa, zapewni mu wyjątkowy aromat i zachowa w nim wszystko to, co najlepsze.
Sprawdź najnowsze promocje na karkówkę!
Jak przygotować marynatę do karkówki z grilla?
Marynatę do karkówki z grilla można przygotować na wiele różnych sposobów. Chcąc zadowolić podniebienia wielu smakoszy, postanowiliśmy podać trzy różne receptury aromatycznej marynaty do mięsa z grilla: wersję łagodną i ostrą oraz wariant z nutą słodyczy. Sprawdź każdą z nich i wybierz swój ulubiony przepis!
Marynata do karkówki łagodna
Składniki:
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki ketchupu
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka siekanego tymianku
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Olej, musztardę i ketchup umieść w dowolnym naczyniu i połącz z papryką, solą i pieprzem. Dodaj obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz świeży i posiekany tymianek – wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj i przejdź do nacierania plastrów mięsa.
Ostra marynata do karkówki z grilla
Składniki:
- 2 łyżki oleju
- 3 łyżki ketchupu pikantnego
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki chili
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Wszystkie płynne składniki marynaty umieść w misce i dokładnie połącz. Dodaj przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i… gotowe!
Sprawdź promocje na mięso na grilla!
Marynata do karkówki z nutą słodyczy
Składniki:
- 1/2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki octu ryżowego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 2 łyżki brązowego cukru
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka startego świeżego imbiru
Sposób przygotowania:
W dowolnym naczyniu połącz ze sobą sos sojowy, miód, ocet ryżowy, olej sezamowy i cukier. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę i przełóż do reszty składników. Na końcu dodaj obrany i starty na tarce imbir oraz dokładnie wymieszaj wszystkie składniki marynaty.
Jak długo marynować karkówkę na grilla w marynacie?
Smak i struktura karkówki z grilla w ogromnej mierze zależy od czasu marynowania. Chcąc uzyskać jak najlepsze rezultaty, pokrojone mięso warto pozostawić w zalewie na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Oczywiście jeśli posiadasz mniej czasu, również warto zamarynować mięso na grilla. Krótki czas marynowania z pewnością będzie lepszy niż jego całkowity brak. Jeśli natomiast nie udało Ci się przygotować własnej marynaty, śmiało możesz skorzystać z szerokiego wachlarza gotowych produktów do marynowania mięsa.
Sprawdź najnowsze promocje w Biedronce!
Jak zamarynować karkówkę na grilla, żeby była miękka?
Aby cieszyć się znakomitym smakiem i aromatem grillowanego mięsa, przede wszystkim należy poszukać sprawdzonego sklepu mięsnego, w którym kupimy wysokiej jakości karczek. Zakupiony kawałek należy dokładnie opłukać wodą oraz pokroić na plastry o szerokości około 1 cm. Czynnikiem, który pozytywnie wpływa na kruchość mięsa, jest jego peklowanie, czyli moczenie w roztworze solankowym przez 12-24 godziny. Jeśli możesz zacząć przygotowania dzień wcześniej – polecamy ten sposób.
W kolejnym kroku cienkie plastry karkówki osuszamy ręcznikiem papierowym, by zaraz po tym dokładnie i starannie natrzeć je przyrządzoną marynatą. Gotowe kawałki mięsa układamy w pojemniku, pokrywamy ewentualną resztą zalewy, przykrywamy oraz umieszczamy w lodówce. Pamiętaj – im cieńsze plastry mięsa oraz dłuższy czas marynowania, tym lepsze efekty.
Sprawdź najnowsze promocje na karkówkę i składniki do marynaty na Blix.pl!
Planujesz w najbliższym czasie urządzić grilla? Nie zapomnij sprawdzić dostępnych rabatów na mięso oraz resztę potrzebnych produktów! Na stronie blix.pl znajdziesz aktualne gazetki promocyjne najpopularniejszych sklepów. Promocje bardzo często dotyczą samej karkówki, ale także składników niezbędnych do przyrządzania smacznej marynaty, takich jak oliwa z oliwek, miód czy przyprawy. Bądź na bieżąco z treścią aktualnych gazetek, a nie przeoczysz żadnej promocji!