W dużym rondlu rozgrzać oliwę z oliwek, dodać cebulę, por, pokrojone pomidory i czosnek. Mieszając, gotować na małym ogniu przez kilka minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
Wmieszać koper, tymianek, liść laurowy i skórkę pomarańczową. Dodać owoce morza i wrzącą wodę, i wymieszać całość. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zwiększyć ogień, i gotować przez około 3 minuty, aby olej i woda się połączyły.
Dodać rybę i zmniejsz ogień na średni. Kontynuować gotowanie przez kolejne 12 do 15 minut lub do momentu, gdy ryba się ugotuje. Ryba powinna być nieprzezroczysta i delikatna, ale nadal zwarta. Nie powinna się rozpadać.
Spróbować bouillabaisse i doprawić do smaku. Wmieszać szafran, a następnie wlać zupę do ogrzanej wazy lub miseczek. Podawać.