Bouillabaisse - marsylska zupa rybna

Przepis na Bouillabaisse - marsylska zupa rybna
Czas przygotowania40 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Składniki

  • 180 ml (3/4 szklanki) oliwy z oliwek
  • 2 cebule pokrojone w cienkie plasterki
  • 2 pory, pokrojone w plasterki
  • 3 pomidory – obrane, oczyszczone z pestek i drobno pokrojone
  • 4 ząbki czosnku, zgniecione
  • 1 łodyżka kopru
  • 1 łodyżka świeżego tymianku
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej
  • 350 g muli, oczyszczonych i obranych z wąsów
  • 2 l wrzątku
  • sól i pieprz do smaku
  • 2300 g okonia morskiego
  • 1 szczypta szafranu
  • 350 g świeżych krewetek, obranych i odżyłowanych

Promocje na składniki

Jak zrobić bouillabaisse - marsylska zupa rybna

  1. W dużym rondlu rozgrzać oliwę z oliwek, dodać cebulę, por, pokrojone pomidory i czosnek. Mieszając, gotować na małym ogniu przez kilka minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
  2. Wmieszać koper, tymianek, liść laurowy i skórkę pomarańczową. Dodać owoce morza i wrzącą wodę, i wymieszać całość. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zwiększyć ogień, i gotować przez około 3 minuty, aby olej i woda się połączyły.
  3. Dodać rybę i zmniejsz ogień na średni. Kontynuować gotowanie przez kolejne 12 do 15 minut lub do momentu, gdy ryba się ugotuje. Ryba powinna być nieprzezroczysta i delikatna, ale nadal zwarta. Nie powinna się rozpadać.
  4. Spróbować bouillabaisse i doprawić do smaku. Wmieszać szafran, a następnie wlać zupę do ogrzanej wazy lub miseczek. Podawać.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.