Sałatka Cezar z kurczakiem

Przepis na Sałatka Cezar z kurczakiem
Czas przygotowania35min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Sałatka cezar z kurczakiem to klasyczny miks sałaty rzymskiej i kawałków piersi kurczaka, posypanych serem i skropionych aromatycznym dressingiem. Przepis jest zamieszczony poniżej.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić sałatka cezar z kurczakiem

  1. Rozgrzej piekarnik do 200C.
  2. Przekrój ciabattę na pół, lub porwij na mniejsze kawałki, jeśli wolisz, aby była wrzucona w takiej formie do sałatki. Rozłóż na dużej blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Posmaruj chleb oliwą lub olejem i dopraw solą, jeśli chcesz (najlepiej nadaje się do tego sól morska). Piecz przez 8-10 minut, kilkakrotnie przewracając grzanki, aby brązowiały równomiernie.
  4. Natrzyj piersi oliwą i przyprawami. Rozgrzej patelnię i połóż na niej mięso. Smaż ok 4 minuty.
  5. Obróć kurczaka, a następnie smaż jeszcze 4 minuty. Sprawdź, czy jest dobrze wysmażony wbijając nóż w najgrubszą część: nie powinien być już różowy w środku.
  6. Rozgnieć 1 ząbek czosnku płaskim nożem i zdejmij łupinę. Zmiażdż lub drobno posiekaj. Zmiażdż 2 anchois widelcem.
  7. Zetrzyj garść parmezanu i wymieszaj z czosnkiem, anchois, majonezem i 1 łyżką białego octu winnego. Dopraw do smaku. Masa powinna mieć konsystencję jogurtu.
  8. Porwij sałatę na kawałki i włóż do dużej miski. Pokrój kurczaka na paski i dodaj do sałaty razem z połową grzanek. Wlej większość dressingu i dobrze przemieszaj.
  9. Dorzuć resztę kurczaka i grzanek, a następnie skrop pozostałym dressingiem. Posyp parmezanem na wierzchu i podawaj od razu.
LidiaKa Autor: LidiaKa

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.