
Wiśniówka, czyli nalewka wiśniowa. Prosty przepis krok po kroku

Marzysz o tym, by szczelnie zamknąć i przechować na resztę roku wyjątkowy smak wiśni? Nalewka wiśniowa okaże się strzałem w dziesiątkę! Pyszny trunek okaże się rozgrzewającym wspomnieniem lata w chłodne i ponure jesienne wieczory. Poznaj podajemy sprawdzony przepis na domową nalewkę z wiśni od Blix!
Składniki
Do przygotowania pysznej nalewki wiśniowej potrzebujemy wyłącznie czterech podstawowych składników. Są to owoce wiśni, spirytus, wódka i cukier. W jakich proporcjach?
Prócz powyższych produktów należy przygotować naczynie, które pomieści wszystkie wymienione składniki. Optymalnym wyborem okaże się duży słój o pojemności 3 litrów.
Jak zrobić wiśniówka, czyli nalewka wiśniowa. prosty przepis krok po kroku
Przygotowanie tradycyjnej nalewki z wiśni wymaga czasu oraz sporej dozy cierpliwości. Wszystkie czynności podzieliliśmy na 6 głównych kroków.
- W przypadku nalewki sporządzanej w oparciu o tradycyjną recepturę zakłada się użycie wydrylowanych wiśni. Na samym początku dokładnie umyj owoce, oczyść je z ogonków oraz usuń pestki.
- Tak przygotowane owoce przełóż do wyparzonego, czystego słoja. Do wiśni w pierwszej kolejności wlej 500 ml wódki, następnie 500 ml spirytusu. Zakołysz słoikiem, zamknij i odstaw w ciepłe i ciemne miejsce na cztery tygodnie. Raz na kilka dni zakołysz słojem.
- Po upływie czterotygodniowego okresu maceracji nadszedł czas na odlanie czystej nalewki do mniejszego słoika. Pozostałe wiśnie zostaw w dużym słoju. Naczynie z odlaną nalewką zakręć i odstaw na bok.
- Pozostałe owoce zasyp cukrem. Wlej do nich również pozostałe 500 ml wódki. Zakręć słoik, po czym przechowuj go w ciepłym i ciemnym miejscu do czasu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Zwykle proces ten trwa 4 dni. W każdym dniu dokładnie zakołysz naczyniem.
- Gdy cukier się rozpuści, płynną zawartość naczynia zlej do słoika z wcześniej odlaną nalewką bez cukru. Teraz pozostaje tylko dokładne przefiltrowanie wiśniówki. Możesz użyć w tym celu sitka wyłożonego kilkoma warstwami gazy.
- Gotową nalewkę wiśniową rozlej do mniejszych butelek, po czym zapewnij jej minimum miesiąc leżakowania.
Wskazówki
Prócz przepisu podstawowego mamy dla Ciebie jeszcze kilka przydatnych ciekawostek, z którymi warto się zapoznać.
Jakie owoce będą najlepsze do nalewki?
Jakich wiśni użyć do produkcji nalewki? Oczywiście najlepszym rozwiązaniem byłoby użycie dojrzałych wiśni drylowanych zebranych we własnym sadzie. Większość z nas nie ma jednak takiej możliwości, wobec tego kupując wiśnie w sklepie czy na targu starajmy się wybierać owoce dojrzałe, które charakteryzują się ciemniejszym kolorem oraz głębokim i słodkim smakiem.
Jak długo nalewka z wiśni powinna „odpoczywać”?
Domowa nalewka wiśniowa zyskuje na smaku i właściwościach z upływem kolejnych miesięcy. W przepisie możemy znaleźć wzmiankę o miesięcznym okresie leżakowania nalewki wiśniowej przed jej spożyciem. I choć jest to minimalny czas, dzięki któremu nalewka zyska wspaniały smak, to warto pamiętać o tym, że im dłuższy okres „odpoczynku”, tym pełniejszy smak i aromat nalewki. Wniosek jest zatem jeden: cierpliwość się opłaca!
Gdzie przechowywać nalewkę wiśniową?
Nalewkę wiśniową możesz przechowywać w spiżarni, piwnicy, garażu, a nawet w zwykłej szafce kuchennej. Warto mieć ją zawsze pod ręką, aby w dowolnej chwili cieszyć się jej smakiem bądź podarować jedną z buteleczek bliskiej osobie.
Co zrobić z pozostałymi wiśniami?
Wiśnie pozostałe z nalewki można ponownie zalać alkoholem w postaci wina lub wódki. W pierwszym przypadku uzyskamy wino o ciekawym wiśniowym aromacie, natomiast w drugim wódkę o smaku wiśni.
Ponadto wiśnie alkoholowe o słodko-kwaśnym smaku sprawdzą się doskonale jako dodatek do lodów czy innych deserów. Można nimi również wzbogacić smak domowego grzańca.
Mamy nadzieję, że skutecznie zachęciliśmy Cię do sporządzenia domowej nalewki wiśniowej!