Wiśniówka, czyli nalewka wiśniowa. Prosty przepis krok po kroku

Przepis na Wiśniówka, czyli nalewka wiśniowa. Prosty przepis krok po kroku
Porcje2 l wiśniówki
Czas przygotowania1 godz.
Poziom trudnościśredni
Ocena 5.0
18.07.2024

Marzysz o tym, by szczelnie zamknąć i przechować na resztę roku wyjątkowy smak wiśni? Nalewka wiśniowa okaże się strzałem w dziesiątkę! Pyszny trunek okaże się rozgrzewającym wspomnieniem lata w chłodne i ponure jesienne wieczory. Poznaj podajemy sprawdzony przepis na domową nalewkę z wiśni od Blix!

Składniki

Do przygotowania pysznej nalewki wiśniowej potrzebujemy wyłącznie czterech podstawowych składników. Są to owoce wiśni, spirytus, wódka i cukier. W jakich proporcjach?

Prócz powyższych produktów należy przygotować naczynie, które pomieści wszystkie wymienione składniki. Optymalnym wyborem okaże się duży słój o pojemności 3 litrów.

Promocje na składniki

Jak zrobić wiśniówka, czyli nalewka wiśniowa. prosty przepis krok po kroku

Przygotowanie tradycyjnej nalewki z wiśni wymaga czasu oraz sporej dozy cierpliwości. Wszystkie czynności podzieliliśmy na 6 głównych kroków.

  1. W przypadku nalewki sporządzanej w oparciu o tradycyjną recepturę zakłada się użycie wydrylowanych wiśni. Na samym początku dokładnie umyj owoce, oczyść je z ogonków oraz usuń pestki.
  2. Tak przygotowane owoce przełóż do wyparzonego, czystego słoja. Do wiśni w pierwszej kolejności wlej 500 ml wódki, następnie 500 ml spirytusu. Zakołysz słoikiem, zamknij i odstaw w ciepłe i ciemne miejsce na cztery tygodnie. Raz na kilka dni zakołysz słojem.
  3. Po upływie czterotygodniowego okresu maceracji nadszedł czas na odlanie czystej nalewki do mniejszego słoika. Pozostałe wiśnie zostaw w dużym słoju. Naczynie z odlaną nalewką zakręć i odstaw na bok.
  4. Pozostałe owoce zasyp cukrem. Wlej do nich również pozostałe 500 ml wódki. Zakręć słoik, po czym przechowuj go w ciepłym i ciemnym miejscu do czasu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Zwykle proces ten trwa 4 dni. W każdym dniu dokładnie zakołysz naczyniem.
  5. Gdy cukier się rozpuści, płynną zawartość naczynia zlej do słoika z wcześniej odlaną nalewką bez cukru. Teraz pozostaje tylko dokładne przefiltrowanie wiśniówki. Możesz użyć w tym celu sitka wyłożonego kilkoma warstwami gazy.
  6. Gotową nalewkę wiśniową rozlej do mniejszych butelek, po czym zapewnij jej minimum miesiąc leżakowania.

 

Wskazówki

Prócz przepisu podstawowego mamy dla Ciebie jeszcze kilka przydatnych ciekawostek, z którymi warto się zapoznać.

Jakie owoce będą najlepsze do nalewki?

Jakich wiśni użyć do produkcji nalewki? Oczywiście najlepszym rozwiązaniem byłoby użycie dojrzałych wiśni drylowanych zebranych we własnym sadzie. Większość z nas nie ma jednak takiej możliwości, wobec tego kupując wiśnie w sklepie czy na targu starajmy się wybierać owoce dojrzałe, które charakteryzują się ciemniejszym kolorem oraz głębokim i słodkim smakiem.

Jak długo nalewka z wiśni powinna „odpoczywać”?

Domowa nalewka wiśniowa zyskuje na smaku i właściwościach z upływem kolejnych miesięcy. W przepisie możemy znaleźć wzmiankę o miesięcznym okresie leżakowania nalewki wiśniowej przed jej spożyciem. I choć jest to minimalny czas, dzięki któremu nalewka zyska wspaniały smak, to warto pamiętać o tym, że im dłuższy okres „odpoczynku”, tym pełniejszy smak i aromat nalewki. Wniosek jest zatem jeden: cierpliwość  się opłaca!

Gdzie przechowywać nalewkę wiśniową?

Nalewkę wiśniową możesz przechowywać w spiżarni, piwnicy, garażu, a nawet w zwykłej szafce kuchennej. Warto mieć ją zawsze pod ręką, aby w dowolnej chwili cieszyć się jej smakiem bądź podarować jedną z buteleczek bliskiej osobie.

Co zrobić z pozostałymi wiśniami?

Wiśnie pozostałe z nalewki można ponownie zalać alkoholem w postaci wina lub wódki. W pierwszym przypadku uzyskamy wino o ciekawym wiśniowym aromacie, natomiast w drugim wódkę o smaku wiśni.

Ponadto wiśnie alkoholowe o słodko-kwaśnym smaku sprawdzą się doskonale jako dodatek do lodów czy innych deserów. Można nimi również wzbogacić smak domowego grzańca.

Mamy nadzieję, że skutecznie zachęciliśmy Cię do sporządzenia domowej nalewki wiśniowej!

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.