Zupa meksykańska z klopsikami

Przepis na Zupa meksykańska z klopsikami
Czas przygotowania80 min
Poziom trudnościśredni
Ocena 3.8
02.11.2023

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego drobiowo-wieprzowego
  • 1 jajko
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki bułki tartej
  • 2,5 litra wywaru drobiowego
  • 2 łyżki masła
  • 1 duża cebula
  • 800 g pieczarek
  • 1 czerwona papryka
  • 1 puszka kukurydzy (około 250 g)
  • 1 puszka czerwonej fasoli (250 g)
  • 250 g gęstego sosu pomidorowego
  • 1 łyżka ostrej papryki w proszku
  • 2 łyżki słodkiej papryki w proszku

Promocje na składniki

Jak zrobić zupa meksykańska z klopsikami

  1. Mięso o temperaturze pokojowej wyłożyć do miski, wbić jajko, doprawić solą, pieprzem odrobiną papryki w proszku, dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i bułkę tartą.
  2. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Mięso wyrabiać przez 10-15 minut.
  3. Wywar drobiowy zagotować w dużym garnku. Z wyrobionego mięsa formować małe klopsiki i delikatnie wrzucać do gotującego się na małym ogniu wywaru.
  4. Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w piórka.
  5. Na patelni podgrzać masło i podsmażyć najpierw cebulę a następnie pokrojone pieczarki.
  6. Paprykę umyć i pokroić w paski, dodać do wywaru razem z podsmażonymi pieczarkami.
  7. Kukurydzę i czerwoną fasolę odsączyć z zalewy i dodać do zupy.
  8. Do zupy dodać sos pomidorowy i przyprawy, gotować na małym ogniu przez 5-10 minut.
  9. Zupę można zagęścić łyżką mąki rozprowadzoną w 50 ml zimnej wody.
  10. Gotową zupę przelać do głębokich talerzy i podawać z chlebem lub grzankami posmarowanymi masłem.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.