Zupa z zielonej soczewicy

Przepis na Zupa z zielonej soczewicy
Czas przygotowania50min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Zupa z soczewicy zielonej to wegetariańska propozycja na pierwsze danie, popularna nie tylko na Środkowym Wschodzie, ale także w Polsce. Zupa z soczewicy ma wiele wartości odżywczych, w tym białko, błonnik, żelazo czy potas. W naszej wersji tej potrawy jest to krem z soczewicy z dodatkiem szpinaku, dzięki któremu zupa uzyskuje piękny, zielony kolor.

Składniki

  • 2 łyżki oliwy z oliwek, plus dodatkowo do smażenia
  • 2 cebule, drobno posiekane
  • 2 marchewki, drobno posiekane
  • 2 łodygi selera naciowego, drobno posiekane
  • 140 g zielonej soczewicy
  • 1½ l bulionu warzywnego
  • 200g liści młodego szpinaku
  • 4 łyżki śmietanki 30% plus odrobinę do podania
  • 6 plastrów wędzonego boczku

Promocje na składniki

Jak zrobić zupa z zielonej soczewicy

  1. Wlej olej i wrzuć cebulę, marchew i seler do garnka. Smaż przez około 10 minut, aby zmiękły.
  2. Dodaj soczewicę i zalej bulionem. Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez ok 30-35 minut lub do momentu, aż soczewica będzie miękka. Uzupełniaj wodę, w razie potrzeby.
  3. Wrzuć szpinak i gotuj przez kilka minut. Zblenduj zupę na gładko, a następnie dodaj śmietankę i dopraw. Trzymaj ciepłą zupę na małym ogniu.
  4. Podgrzej trochę oleju na patelni. Dodaj boczek i smaż, aż będzie chrupiący i złoty. Wlej zupę do miski, skrop odrobiną śmietanki i posyp chrupiącym bekonem.
LidiaKa Autor: LidiaKa

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.