Avgolemono - grecka zupa cytrynowa

Przepis na Avgolemono - grecka zupa cytrynowa
Czas przygotowania25 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Składniki

  • 1650 ml bulionu drobiowego
  • 100 g nieugotowanego makaronu orzo
  • 3 jajka
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka zimnej wody
  • sól i pieprz do smaku

Promocje na składniki

Jak zrobić avgolemono - grecka zupa cytrynowa

  1. Wlać bulion drobiowy do dużej patelni i doprowadzić do wrzenia. Dodać makaron i gotować przez 5 minut.
  2. Ubić jajka na pianę, a następnie dodać sok z cytryny i łyżkę zimnej wody. Powoli wmieszać 1 chochlę gorącego bulionu, a następnie dodać 1 lub 2 chochle więcej. Należy uważać, żeby nie ugotować jajek.
  3. Wrzucić mieszankę z powrotem do patelni, ale nie gotować. Przyprawić solą i pieprzem i dobrze wymieszać. Podawać natychmiast udekorowane plasterkami cytryny.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.