Babka z rodzynkami i migdałami

Przepis na Babka z rodzynkami i migdałami
Czas przygotowania85 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Składniki

  • 40 g migdałów
  • 1 cytryna
  • 40 g rodzynek sułtanek
  • 220 g masła, 120 g cukru pudru
  • 4 żółtka, 1 łyżka rumu
  • 220 g mąki, 45 g mąki ziemniaczanej
  • 1 torebka proszku do pieczenia
  • 125 ml mleka
  • 3 białka
  • masło i mąka do przygotowania formy
  • cukier puder do posypania

Promocje na składniki

Jak zrobić babka z rodzynkami i migdałami

  1. Sparzyć migdały wrzątkiem. Pozostawić na kilka minut, potem zdjąć skórkę i pociąć w słupki. Umyć cytrynę, wytrzeć i otrzeć ze skórki. Umyć sułtanki i wysuszyć je papierowym ręcznikiem kuchennym.
  2. Nagrzać piekarnik do 180°C. Ubić masło, cukier puder i żółtka na puszystą masę. Dodać rum, otartą skórkę cytryny, pocięte migdały oraz sułtanki i wymieszać.
  3. Zmieszać mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Dodawać do masy maślano-żółtkowej po jednej łyżce tej mieszaniny na przemian z mlekiem, stale mieszając. Na koniec ubić białka na sztywną pianę, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.
  4. Natłuścić wybraną formę i cienko oprószyć mąką. Napełnić ciastem i piec około 60 minut. Chwilę studzić ciasto w formie, potem przełożyć z formy na drucianą podstawkę i wystudzić całkowicie. Posypać cukrem pudrem.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.