Beef jerky - suszone mięso wołowe

Przepis na Beef jerky - suszone mięso wołowe
Czas przygotowania240 min + marynowanie
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Składniki

  • 1800 g wołowego rumsztyka lub udźca
  • 4 łyżki cebuli w proszku
  • 1 i 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 i 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 2 szczypty soli
  • 1 łyżeczka włoskiej mieszanki ziołowej
  • 1 szklanka sosu Worcestershire
  • 1 szklanka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka ostrego sosu chili

Promocje na składniki

Jak zrobić beef jerky - suszone mięso wołowe

  1. Usunąć z mięsa wszelki tłuszcz i pokroić je w paski nie grubsze niż 0,5 cm. W dużej misce wymieszać cebulę w proszku z papryką, czosnkiem granulowanym, solą i przyprawą włoską.
  2. Wymieszać z sosem Worcestershire, sojowym i ostrym z chili. Włożyć mięso do zamykanego naczynia i zalać marynatą. Przykryć i przechowywać w lodówce przez 24 godziny.
  3. Ruszt w piekarniku umieścić na najwyższym poziomie. Na dnie piekarnika rozłożyć folię aluminiową, aby zabezpieczyć przed kapiącymi sosami. Nagrzać piekarnik do 65°C.
  4. Przez górne części pasków mięsa poprzewlekać długie wykałaczki (np. do szaszłyków) i porozwieszać paski mięsa na wykałaczkach na ruszcie. Piec w nagrzanym piekarniku przez 4 godziny lub do momentu, aż mięso będzie wystarczająco suche.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.