Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Biała kiełbasa domowej roboty
80 min + chłodzenie
średni
02.11.2023
Biała kiełbasa domowej roboty to pyszna, pełna smaku kiełbasa, którą po przygotowaniu można dalej obrobić w dowolny sposób. Można ją ugotować, zgrillować czy usmażyć. Polecamy wypróbować ten przepis i przyrządzić zdrową, białą kiełbasę w zaciszu własnej kuchni.
Jak zrobić biała kiełbasa domowej roboty
- Jelita moczyć przez 30 minut w zimnej wodzie, a następnie porządnie przepłukać – najlepiej nałożyć z jednej strony średni lejek do nadziewania kiełbasy i puścić przez niego wodę z kranu, aby jelita były dobrze wypłukane też w środku.
- Słoninę i łopatkę pokroić w dużą kostkę (o boku ok. 2 cm). Zmielić w schłodzonej maszynce do mięsa, używając średniego sitka.
- Do mięsa dodać majeranek, sól, pieprz, czosnek i odrobinę wody. Mieszać rękoma ok. 4-5 minut, aż masa się sklei. Mieszając dodawać po trochu resztę wody.
- Następnie przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę (jednak nie dłużej niż na noc).
- Na nadziewarkę do kiełbas (lub maszynkę do mięsa bez sitka) nałożyć średni lejek do nadziewania kiełbasy i nałożyć na niego całe jelito.
- Zacząć wyciskać masę mięsną i gdy przez lejek wyjdzie nieco masy, naciągnąć na nią koniec jelita i zawiązać.
- Wyciskać resztę masy mięsnej, podtrzymując kiełbasę drugą ręką. Na koniec zawiązać drugi koniec jelita.
- Oddzielać kiełbaski, zakręcając nimi. Po każdej kiełbasce zmieniać kierunek skręcania.Nakłuć kiełbaski aby w czasie gotowania uchodziło z nich powietrze. Ugotować, upiec, usmażyć lub zgrillować.
- Taką świeżą, surową kiełbasę można przechowywać w lodówce do 3 dni, albo zamrozić. W zamrażarce wytrzyma maksimum 3 miesiące.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze