Calzone - pizza

Przepis na Calzone - pizza
Czas przygotowania60 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Składniki

  • 300 ml (1 i 1/4 szklanki) wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 400 g (3 szklanki) mąki chlebowej
  • 1 łyżeczka mleka w proszku
  • 1,5 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki aktywnych suchych drożdży
  • 180 ml (3/4 szklanki) pomidorowego sosu do pizzy
  • 100 g drobno posiekanej ulubionej kiełbasy
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 140 g startego sera mozzarella

Promocje na składniki

Jak zrobić calzone - pizza

  1. Wodę, sól, mąkę, mleko w proszku, cukier i drożdże umieścić w pojemniku automatu do chleba w kolejności sugerowanej przez producenta. Nastawić funkcję wyrabiania ciasta.
  2. Po zakończeniu cyklu wyjąć ciasto na oprószoną mąką stolnicę, rozwałkować tak, aby powstał kształt koła i przenieść na blachę posmarowaną tłuszczem. W małej misce wymieszać kawałki kiełbasy z serem.
  3. Na środku ciasta nałożyć przez całą długość szeroki pas pomidorowego sosu, a na to położyć nadzienie z kiełbasy i sera. Ciasto zgiąć w połowie i zamknąć tak, jakby lepiło się pieroga. krawędzie dobrze docisnąć.
  4. Można je uszczelnić, smarując lekko wodą. Po wierzchu rozprowadzić pędzelkiem roztopione masło.
  5. Piec w temperaturze 175°C przez 35 do 45 minut.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.