Chleb z pestkami dyni

Przepis na Chleb z pestkami dyni
Czas przygotowania45 min + odstawienie
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Chleb z pestkami dyni to chrupiący, domowy wypiek, powstały z połączenia mąki pszennej i żytniej, z dodatkiem prażonych pestek dyni. Polecamy na śniadaniowe kanapki lub jako dodatek do zup.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić chleb z pestkami dyni

  1. Wszystkie składniki zaczynu wymieszać i odstawić w temperaturze pokojowej na ok 9-11 godzin.
  2. Ziarna dyni uprażyć na patelni i przestudzić.
  3. Wszystkie składniki na ciasto wyłożyć do miski. Dodać zaczyn i większość pestek. Dobrze wymieszać. Przełożyć blat i chwilę wyrabiać.
  4. Uformować kulę i odstawić na 2 godziny. Po godzinie odpowietrzyć ciasto poprzez ugniecenie go ręką.
  5. Gdy ciasto nam już podrośnie, wyrobić je jeszcze chwilę na blacie, zrobić kulkę i przełożyć do koszyka do garowania ciasta.
  6. Odstawić na kolejne 3 godziny. Ciasto jest gotowe do pieczenia, gdy po naduszeniu palcem będzie wracać do poprzedniej formy.
  7. Rozgrzać piekarnik do 250 st C. Posypać resztą pestek i piec przez 40-45 minut w 220 st C.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.