Domowy budyń waniliowy

Przepis na Domowy budyń waniliowy
Czas przygotowania40 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Domowy budyń waniliowy to przepis na budyń, który przygotowujemy sami w domu. Przyrządzony jest z mleka, laski wanilii, jajek, cukru oraz mąki kukurydzianej. Taki deser można podać z różnymi dodatkami np. świeżymi owocami czy słodkimi sosami.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić domowy budyń waniliowy

  1. Wlać mleko do rondla. Dodać wanilię i doprowadzić niemal do wrzenia. Zestawić z ognia, przykryć i odstawić na 15 minut.
  2. Rozgrzać piekarnik do temperatury 160°C. Wbić całe jajka do miski, dodać żółtka, drobny cukier oraz mąkę kukurydzianą i lekko utrzeć.
  3. Doprowadzić mleko do wrzenia, usunąć z niego wanilię i wlać gorące mleko do jajek, cały czas ucierając. Przelać przez sito do dzbanka, a następnie rozlać do sześciu lekko nasmarowanych foremek.
  4. Postawić foremki w brytfannie i wlać do niej tyle wody, żeby sięgała do połowy wysokości foremek.
  5. Piec 30–35 minut, aż budynie lekko się zetną – powinny być jeszcze lekko galaretowate, gdyż po wyjęciu z piekarnika będą się piec w środku przez kilka minut.
  6. Wyjąć foremki z brytfanny i ustawić na metalowej kratce, żeby całkowicie ostygły. Kiedy będą już zimne, wstawić do lodówki, żeby je schłodzić.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.