Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Dżem z owoców leśnych
100 min
średni
02.11.2023
Dżem z owoców leśnych to słodki dodatek do kanapek i deserów, który przygotowywany jest ze świeżych, sezonowych owoców leśnych. Przepis proponuje jego przyrządzenie z malin, borówek oraz jeżyn.
Składniki
- 800 g malin
- 800 g jeżyn
- 400 g borówek
- 700 g żel-fixu
- 1 szklanka cukru
Jak zrobić dżem z owoców leśnych
- Owoce oczyścić i umyć, osuszyć i przełożyć do garnka o grubym dnie.
- Owoce gotować przez 1,5 godziny, aż się rozgotują. Na tym etapie można dodać cukier.
- Aby pozbyć się pestek, masę owocową można przetrzeć przez drobne sitko.
- Dodać żel-fix i gotować przez 15-20 minut.
- Gorący dżem przekładać do słoiczków, szczelnie zakręcić. Pasteryzować przez 10-15 minut.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze