Kotlety z kurczaka z ziołami i jabłkami

Przepis na Kotlety z kurczaka z ziołami i jabłkami
Czas przygotowania30 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Kotlety z kurczaka z ziołami i jabłkami to przepis na pyszne kotleciki drobiowe z dodatkiem startego jabłka i aromatycznych ziół, jak tymianek czy szałwia. Polecamy podawać z ziemniakami jako drugie danie lub w bułce, jako śniadanie czy przekąska.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić kotlety z kurczaka z ziołami i jabłkami

  1. Włożyć do miski mielone mięso, cebulę, bułkę tartą, jabłka, zioła, trochę soli i pieprzu. Wymieszać rękami. Zwilżyć dłonie, a następnie uformować kotleciki. Chłodzić godzinę, żeby stężały.
  2. Posmarować kotlety niewielką ilością oleju i smażyć na średnim ogniu na teflonowej patelni, aż się przyrumienią z obu stron. Zmniejszyć ogień i dalej smażyć, dopóki kotlety nie usmażą się na całej grubości – powinno to w sumie trwać około 10 minut.
  3. Od czasu do czasu obracać kotlety na drugą stronę, żeby usmażyć je równomiernie.
  4. Kiedy mięso będzie dobre w środku ściągać z patelni.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.