Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Krem z kukurydzy
25min
średni
02.11.2023
Zupa krem z kukurydzy, posypana delikatnie serem, z dodatkiem pieczywa, to świetna propozycja zarówno na pierwsze danie, jak i kolację. Kremowy, słodki i delikatny krem z kukurydzy jest szybki i prosty do przygotowania. Polecamy.
Spis treści:
Składniki
- 75 g masła
- 1 cebula, drobno posiekana
- 3 puszki kukurydzy
- 1 łyżeczka cukru
- 125 ml śmietany 18%
- tarty cheddar lub mozzarella
Jak zrobić krem z kukurydzy
- Rozgrzej masło na patelni, aż do spienienia i podsmaż drobno posiekaną cebulę.
- Ugotuj kukurydzę tak, żeby ziarna były prawie miękkie. Dodaj łyżeczkę cukru i śmietanę, dopraw i gotuj bez przykrycia przez kolejne 5 minut.
- Odstaw na chwilę i ostrożnie zblenduj uważając, żeby się nie poparzyć .
- Posyp tartym cheddarem lub mozzarellą i gotuj jeszcze przez kilka minut, aż ser się stopi.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze