Pieczone brzoskwinie z migdałami

Przepis na Pieczone brzoskwinie z migdałami
Czas przygotowania50 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Pieczone brzoskwinie z migdałami to pieczone połówki świeżych brzoskwiń, wypełnione pysznym, słodkim farszem z miodu, ciasteczek amaretti, migdałów i odrobiny brandy. Ten deser świetnie nada się jako słodka przekąska na każdą imprezę.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić pieczone brzoskwinie z migdałami

  1. Nagrzać piekarnik do temperatury 180°C.
  2. Przeciąć brzoskwinie na połówki i usunąć pestki. Ułożyć 8 połówek wydrążeniem do góry w płytkim naczyniu do pieczenia. Odstawić na bok.
  3. Wymieszać miód z pokruszonymi ciasteczkami, ekstraktem migdałowym, brandy i białkiem jajka.
  4. Podgrzać małą patelnię o grubym dnie, bez tłuszczu i lekko podprażyć migdały, często je obracając, aż się lekko przyrumienią. Wysypać z patelni na deskę i posiekać nożem lub w robocie kuchennym.
  5. Dodać posiekane migdały do wcześniej wymieszanego nadzienia. Napełnić tą mieszaniną otwory po pestkach w brzoskwiniach. Nałożyć z nadmiarem i lekko ugnieść. Przykryć naczynie do pieczenia folią aluminiową.
  6. Piec 25–30 minut, a następnie usunąć folię. Zwiększyć temperaturę do 200°C i piec jeszcze 5–10 minut, aż farsz migdałowy lekko się przyrumieni. Brzoskwinie są najlepsze na gorąco, ale można je też ochłodzić przed podaniem.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.