Pieczone ziemniaki faszerowane tuńczykiem

Przepis na Pieczone ziemniaki faszerowane tuńczykiem
Czas przygotowania70 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Pieczone ziemniaki faszerowane tuńczykiem to ciekawa odsłona pieczonych w całości ziemniaków. Farsz przygotowany jest z tuńczyka z puszki, kukurydzy, śmietany oraz majonezu. Dodatek świeżej pietruszki ożywia smak dania. Polecamy.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić pieczone ziemniaki faszerowane tuńczykiem

  1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Przebić każdy ziemniak metalowym szpikulcem (dzięki temu upieką się szybciej, bo gorące powietrze będzie przepływać przez ich środek).
  2. Ułożyć ziemniaki bezpośrednio na blasze w piekarniku i piec 1¼ godziny, aż zrobią się miękkie.
  3. Nadzienie z tuńczyka i kukurydzy. Wrzucić kukurydzę do małego rondla z wrzątkiem. Doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze 2 minuty, odlać.
  4. Odsączyć i rozdrobnić tuńczyka. Dodać do kukurydzy wraz z 2 łyżkami majonezu i 2 łyżkami gęstej śmietany. Wymieszać z 2 łyżkami posiekanej natki pietruszki.
  5. Nakroić ziemniaki i rozchylić nieco połówki, nie oddzielając ich jednak od siebie. Nałożyć do ziemniaków nadzienie. Podawać od razu.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.