Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Polędwiczki wieprzowe nadziewane suszonymi śliwkami
90 min
średni
02.11.2023
Polędwiczki wieprzowe nadziewane suszonymi śliwkami to pyszne, soczyste mięso wieprzowe, faszerowane kandyzowanym imbirem, pomarańczą i suszonymi śliwkami. Polecamy podawać z pieczonymi, młodymi ziemniaczkami i wybraną sałatką.
Składniki
- 2 polędwiczki wieprzowe (ok. 170 g każda)
- 1 duża pomarańcza
- 50 g suszonych śliwek
- 3 kawałki kandyzowanego imbiru pokrojone w cienkie plasterki
- 300 ml wytrawnego cydru
Jak zrobić polędwiczki wieprzowe nadziewane suszonymi śliwkami
- Ułożyć polędwiczki na desce, nakroić każdą wzdłuż nie przekrawając do końca. Rozłożyć polędwiczki i lekko rozpłaszczyć.
- Otrzeć skórkę z pomarańczy i odłożyć na później. Małym nożykiem o ząbkowanym ostrzu usunąć z pomarańczy białe błony, a następnie wykroić cząstki miąższu. Ułożyć na rozkrojonej powierzchni jednej polędwiczki.
- Przykryć pokrojonymi w plasterki lub na kawałki śliwkami i imbirem, posypać skórką otartą z pomarańczy, doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Ułożyć drugą polędwiczkę na pierwszej przekrojoną stroną w dół i delikatnie przycisnąć. Zwinąć mięso, związać sznurkiem kuchennym. Odłożyć.
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C.
- Ułożyć polędwice w dużej brytfannie i wlać cydr. Piec godzinę, aż z nakłutej czubkiem noża polędwiczki będzie wyciekać przezroczysty sok.
- Wyjąć mięso z brytfanny, przykryć folią aluminiową i pozostawić na 10 minut w ciepłym miejscu.
- Pokroić mięso na plastry i podawać z warzywami, polane sosem, które z niego wyciekł.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze